Безпечне використання дизель-генераторів: на Одещині проведено технічну консультацію

08 лютого 2024

З метою забезпечення зниження рівня виробничого травматизму головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Владіслав Трофімов провів технічну консультацію на робочих місцях з працівниками концерну «Веселка».

Під час зимового періоду за відсутності світла на підприємствах, в організаціях та установах активно використовують генератори як джерела резервного електропостачання. Тому інспектор Держпраці звернув увагу на ризики і наслідки використання дизель-генераторів.

Інспектор повідомив, що генератор необхідно розміщувати на рівному надійному майданчику ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.

Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) має складати мінімум 6 метрів. Допускається встановлення електрогенератора біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 метра.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання слід усувати негайно. Під’єднання повинен здійснювати кваліфікований електрик.
Посадовець нагадав, що слід перевірити технічні характеристики, специфікацію і потужність цієї моделі генератора й перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано – засоби захисту органів зору та слуху).
У процесі варто використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів має бути заземлюючий контакт.

Електричні елементи генератора слід заземлити.
Під час роботи електрогенератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, негайно вимкніть і знеструмте його.
Інспектор наголосив, що під час використання генераторів забороняється:
– вносити зміни в конструкцію генератора;
– розміщувати його у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та у приміщеннях з можливим перебуванням людей;
– палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора тощо.