Як розпізнати примусову працю та уникнути її? На ці питання відповіли переселенцям у Центрі підтримки «Я Маріуполь»

29 травня 2023

Представники Південного міжрегіонального управління Держпраці компетентні в питаннях стосовно законодавства про працю. Мешканці Південного регіону, які звертаються за порадами, завжди отримують кваліфіковані відповіді та консультації. Але до інспекторів звертаються люди не лише з міст регіону.

Нещодавно головні державні інспектори Катерина Соболь, Тетяна Алі та Андрій Чістіков зустрілися з вимушено переміщеними особами у центрі підтримки переселенців м. Одеси під назвою «Я Маріуполь».

Фахівцям ПМУ Держпраці було задано багато запитань щодо пошуку та влаштування на роботу. Людей також хвилювало, як не потрапити до трудового рабства та як відрізнити, на перший погляд, роботодавців-шахраїв від порядних людей.

Інспектори роз’яснили відвідувачам центру, що застосування до осіб психічного чи фізичного насильства, відсутність трудової угоди, обмеження свободи пересування особи у вільний час, відібрання в людини паспорта на період роботи, утримання частини заробітної платні або невиплата її взагалі та інші ознаки, зазвичай,  свідчать про примусову працю.

А потрапивши до нечесних роботодавців, люди можуть зазнавати експлуатації як домашні працівники, робітники на будівельних майданчиках, готелей та ресторанів тощо. На жаль, зазначена проблема може           відбуватися в усіх галузях та щодо людей усіх професій.

Інспектори праці наголосили, що всі громадяни повинні бути обачними при пошуку роботи, розповіли про деякі умови розпізнавання та уникнення примусової праці.

Представники ПМУ Держпраці надали учасникам зустрічі інформаційні матеріали та буклети з контактною інформацією необхідних установ та організацій, куди можна звернутися по допомогу при потраплянні у ситуацію трудового рабства.