На Миколаївщині проведено інформаціно-роз’яснювальний захід щодо безпечного викинання робіт

14 лютого 2024

Фахівцями Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці проведено інформаційно-роз’яснювальний захід з питань безпеки праці у ДП “Миколаївське лісове господарство”.

Під час заходу розглянуто такі питання:
Попередження випадків травматизму;
Застосування засобів індивідуального захисту;
Вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів;
Лісосічні роботи;
Безпечна робота з електроінструментами;
Застосування «Ідентифікатора виробничих небезпек» для мінімізації та/або усунення професійних ризиків на робочому місці.

Особливу увагу фахівці Держпраці приділили безпеці при виконанні лісосічних робіт. Це обумовлено зокрема тим фактом, що 25.01.2024 року набрали чинності Мінімальні вимоги щодо безпеки і здоров’я на роботі працівників лісового господарства та під час виконання робіт із зеленими насадженнями, на заміну НПАОП 02.0-1.04-05.
Лісосічні роботи – комплекс основних технологічних операцій із заготівлі деревини та виробничих операцій з обробки і переміщення лісоматеріалів, що заготовлюються, а також підготовчих і допоміжних операцій під час виконання робіт на лісосіці.

лісокультурні роботи – роботи зі штучного створення лісових насаджень, які включають збирання та оброблення лісового насіння, обробіток ґрунту в лісорозсадниках та місцях вирощування лісу, висівання обробленого насіння в підготовлений ґрунт або пересаджування в нього молодих рослин, догляд за ними шляхом механічного оброблення ґрунту або іншими способами, що протидіють розвитку небажаної рослинності в місцях штучного вирощування дерев.

Вимоги безпеки до приводів, огородження і допоміжного пристрою:
1. На приводах і механізмах, які ними приводяться в рух, повинні бути нанесені стрілки, що показують напрямок обертання або руху механізмів і двигунів.
2. У разі якщо існує ризик механічного контакту з рухомими частинами робочого обладнання, який може призвести до нещасних випадків, зазначені частини повинно бути обладнано захисною огорожею або засобами для запобігання доступу до небезпечних зон або для зупинення руху небезпечних частин до моменту, коли досягають небезпечної зони.
У всіх випадках перед запуском устаткування в експлуатацію огородження повинні бути поставлені на місце і надійно закріплені. Працювати на устаткуванні із знятим чи несправним огородженням заборонено.
3. Робота устаткування без блокувальних і запобіжних пристроїв, які є невід’ємною частиною конструкції, не дозволяється.

Запобіжні пристрої, призначені для попередження аварій, вибухів і виходу з ладу окремих частин машин, механізмів, устаткування, повинні використовуватися тільки за призначенням.

Нагадано про можливість подання документів для отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а також декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці в електронному вигляді, зокрема засобами Порталу електронних сервісів Мінекономіки.