Охорону прав неповнолітніх роз’яснили старшокласникам шкіл Саратської ОТГ на Одещині

22 травня 2023

Під час шкільних канікул у багатьох старшокласників  виникає бажання працювати. З цієї причини фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці консультують молодь та роботодавців щодо підвищення правової обізнаності в питаннях охорони прав неповнолітніх.

Інспектори праці наголошують: якщо учні старших класів вирішили  влітку влаштуватись на роботу, то це необхідно робити тільки через укладення трудових договорів із суб’єктами господарювання.

Нещодавно головний державний інспектор ПМУ Держпраці Руслан Перебийносюк під час бесіди з учнями шкіл Саратської ОТГ повідомив учням 10-11 класів, що  праця неповнолітніх врегульована трудовим законодавством.

За загальним правилом, прийняття на роботу осіб, молодших 16 років, не допускається. Як виняток, за згодою одного із батьків або тих, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

Також інспектор зауважив, що неповнолітні у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, але якщо говорити про охорону праці, тривалість робочого часу, відпустки та інші умови праці – то неповнолітні особи користуються всіма пільгами, встановленими законодавством України.

Неповнолітні не допускаються до праці на роботах: важких, із шкідливими або небезпечними умовами праці, підземних, нічних, надурочних та у вихідні дні, а також до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, відповідно до переліку важких робіт та  із шкідливими і небезпечними умовами праці.

КЗпП передбачає суттєві пільги й щодо відпусток неповнолітніх працівників. Насамперед її тривалість більша – щорічна відпустка неповнолітнього працівника не може бути меншою ніж 31 день, до того ж вона надається в зручний для нього час за його бажанням.

Учні дізналися про всі тонкощі трудового законодавства, а саме: переваги та недоліки офіційного та неофіційного працевлаштування.

Аналізуючи законодавство про працю, головний державний інспектор наголосив на тому, що офіційне працевлаштування – це певна гарантія роботодавця соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника.

Додатково фахівець Південного міжрегіонального управління повідомив про можливість оперативно отримувати консультації Держпраці з найактуальніших питань в рамках дії сервісу «Інтерактивний інспектор», електронною поштою, на месенджер (Viber, WhatsApp, Telegram) або телефоном.

Більше інформації за посиланнями

https://dsp.gov.ua/trudovi-vidnosyny-pid-chas-voiennoho-stanu-v-ukraini-shcho-zminylosia/

https://pratsia.in.ua/