Працевлаштування неповнолітніх: на Одещині проведено інформаційне відвідування

02 травня 2024

З метою ознайомлення неповнолітніх з їх правами та гарантіями в сфері трудових відносин, недопущення використання незадекларованої праці, запобігання трудової експлуатації, головним державним інспектором відділу з питань праці Інною Долгою проведено семінар із учнями старших класів Великодолинського опорного закладу освіти ліцею №1.


Під час заходу обговорено питання працевлаштування неповнолітніх щодо їх прав та обмежень у світі праці. Більшість неповнолітніх, влаштовуючись на роботу, не знають про те, що вони наділені законодавством спеціальним комплексом прав, і деякі роботодавці цим користуються.

Захист прав неповнолітніх у сфері трудових відносин гарантований на законодавчому рівні. Фахівець Південного міжрегіонального управління Держпраці поінформувала присутніх про особливості працевлаштуванні неповнолітньої особи, зокрема щодо вікових обмежень, особливих гарантій та прав щодо робочого часу, заробітної плати та надання відпусток.


Інспекторка праці детально зупинилася на тому, що з метою охорони здоров’я неповнолітніх у трудовому законодавстві існують певні обмеження, що стосуються всіх працівників, молодших вісімнадцяти років. Так, ст. 190 КЗпП України забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також залучати до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.


Акцентовано увагу на питанні дотримання порядку оформлення трудових відносин із роботодавцем, зокрема, що при укладенні трудового договору з неповнолітнім додержання письмової форми договору є обов’язковою умовою для роботодавця (ст. 24 КЗпП України).


Наприкінці семінару підкреслено переваги офіційного працевлаштування та негативні наслідки незадекларованої праці, та надано поради, як уникнути небезпечних життєвих ситуацій при пошуку роботи, і як не стати жертвами торгівлі людьми.