Працівникам закладів освіти Одеси розповіли про ризики незадекларованої праці

13 вересня 2023

В рамках кампанії «Виходь на світло!» головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Ольга Атрашкова провела роз’яснювальну роботу в закладах освіти.

Інспектор пояснила, що основною метою цієї кампанії є формування у суспільстві розуміння важливості оформлення трудових відносин. Кожен повинен розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави!

Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників, сприяє ухиленню від сплати податків, зменшує надходження до державного й місцевих бюджетів. Незадекларована праця – це свідоме ухилення роботодавців і працівників від оформлення трудових відносин з метою отримання тих чи інших переваг за рахунок приховування реальних доходів.

Але роботодавці і працівники наражають себе на ризики, про існування яких вони навіть не здогадуються.

Представник Держпраці зауважила, що працівники, оформлені неофіційно, мають погані умови праці, не отримують компенсації у разі нещасних випадків та хвороб. Люди позбавлені оплачуваних відпусток, нормованого робочого дня, офіційного робочого стажу, їх можуть незаконно звільнити.

Роботодавцю за фактичний допуск працівників до роботи без оформлення трудового договору (контракту) чинним законодавством передбачено кримінальну, фінансову, адміністративну відповідальність.