Професійні ризики медичних працівників інфекційних відділень, кабінетів інфекційних захворювань: гострі професійні захворювання

27 червня 2023

За інформацією від ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на території Миколаївської області на разі не зафіксовано жодних спалахів інфекційних хвороб і вищих рівнів захворюваності на інфекційні захворювання. Враховуючи той факт, що влітку найчастіше спостерігаються випадки гострих кишкових інфекцій, особливо в контексті епідемічної ситуації, спричиненої наслідками підриву Каховської ГЕС, Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці нагадує про потенційні ризики професійних захворювань медичних працівників та процедуру їх розслідування.

Медичні працівники кабінетів інфекційних захворювань та інфекційних відділень закладів охорони здоров’я – це та категорія медичних працівників, яка в першу чергу надаватиме медичну допомогу населенню при реєстрації гострих кишкових інфекцій, у тому числі й небезпечних.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 08.11.2000      № 1662 «Про затвердження переліку професійних захворювань» інфекційні захворювання та паразитози можуть носити професійний характер для працівників при роботі в медичних закладах (інфекційних, протитуберкульозних, донорських пунктах тощо), роботі обслуговуючого персоналу від впливу небезпечного виробничого чинника біологічного походження, а саме: контакт з інфекційними хворими, інфікованими матеріалами чи переносниками захворювань, тощо.

Найчастіше виникнення інфекційного захворювання у медичного працівника носить гострий характер і визначається як гостре професійне захворювання (отруєння).  

Гостре професійне захворювання (отруєння) – захворювання (або смерть), що виникло після однократного (протягом не більш як однієї робочої зміни) впливу на працівника шкідливих факторів фізичного, біологічного та хімічного характеру (у тому числі інфекційні, паразитарні, алергійні захворювання).

Перелік професійних захворювань застосовується відповідно до Інструкції про застосування переліку професійних захворювань, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України, Академії Медичних наук України та Міністерства праці та соціальної політики України N 374/68/338 від 29.12.2000 (Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я N 2911/99/738  від 29.12.2021).  

Діагноз гострого професійного захворювання інфекційного походження встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся   пацієнт за  медичною  допомогою,  в  разі  наявності інформації  (від  пацієнта  або інших осіб), що захворювання може бути   спричинене   впливом  факторів  виробничого середовища та трудового процесу, та  з  урахуванням результатів епідеміологічного обстеження (розслідування).

Заклад охорони здоров’я, до якого за отриманням медичної допомоги  звернувся пацієнт із  ознаками гострого професійного захворювання   (інтоксикації), вживає заходів щодо надання екстреного  повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний  випадок/гостре професійне захворювання відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04. 2019 № 337.

Заклад охорони здоров’я зобов’язаний невідкладно передати з використанням засобів зв’язку (факс, телефонограма, електронна пошта) та протягом доби на паперовому носії екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) на виробництві (у разі можливості з висновком про ступінь тяжкості травм) за формою згідно з додатком 1:

– підприємству (установі, організації), де працює потерпілий або на якому він виконував роботу;

– територіальному органові Держпраці за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння);

– територіальному органові Пенсійного фонду України за місцем настання нещасного випадку.

Розслідування гострих професійних захворювань (отруєнь), які не належать до категорії спеціальних розслідувань, здійснюються комісією, утвореною наказом роботодавця не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) від безпосереднього керівника робіт, повідомлення від закладу охорони здоров’я, заяви потерпілого, членів його сім’ї чи уповноваженої ним особи. Строк давності для розслідування нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві становить три роки з дня їх настання.

Розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) комісією підприємства (установи, організації) проводиться протягом п’яти робочих днів з дня утворення комісії. За результатами роботи комісії складається Акт уніфікованої форми, передбачений Порядком, в якому обов’язково встановлюються причини та обставини виникнення професійного захворювання та зазначаються заходи щодо запобігання виникненню професійних захворювань в подальшому.

Варто підкреслити важливість усвідомлення громадянами власного здоров’я та вживання заходів безпеки. Гострі професійні захворювання є серйозною проблемою, яка може впливати на якість життя та професійну діяльність медичних працівників. Тому необхідно надавати пріоритетне значення своєму здоров’ю, дотримуватися рекомендацій та регулярно проходити профілактичні огляди. Лише шляхом свідомої поведінки та самостійного захисту можна зменшити ризик захворювання та зберегти своє здоров’я.