Проведено робочу зустріч з працівниками ТОВ «РИС БЕССАРАБЇЇ» щодо не задекларованої праці

18 травня 2023

Головний державний інспектор відділу з питань праці Управління інспекційної компанії в Одеській області Південного Міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, Олена Мялова провела робочу зустріч з керівником Образенко Олегом Анатолійовичем та найманими працівниками ТОВ «РИС БЕССАРАБЇЇ» на тему: «Не задекларована праця».

Метою зустрічі було консультування щодо ефективних засобів дотримання законодавства та запобігання можливим його порушенням.

Упродовж  зустрічі обговорювалися питання щодо не задекларованої праці, питань оформлення трудових відносин, чим відрізняється трудовий договір від цивільно – правового договору, питання ризиків і наслідків використання незадекларованої праці, переваги офіційного працевлаштування, про не захищеності бізнесу під час воєнного стану, про трудові права та соціальні гарантії для працівників під час воєнного стану, змін у трудовому законодавстві, оплати праці, відпустки, звільнення тощо.

Під час заходу інспектор Держпраці пояснила присутнім, що таке мобінг, як він проявляється,  хто від нього потерпає на робочому місці. Якщо мобінг призвів до ушкодження здоров’я працівника, то це є підставою для відшкодування такому працівнику витрат на лікування. Якщо ж мобінг призвів до моральних страждань, і вимагає від працівника додаткових зусиль для організації свого життя, то з роботодавця може бути стягнута моральна шкода на користь такого працівника.

Окремо було наголошено на адміністративній відповідальності за вчинення мобінгу на робочому місці.

Інспектор праці Олена Мялова надала вичерпні відповіді на всі питання, з якими  зіткнулися у своїй роботі служби кадрового та бухгалтерського обліку ТОВ «РИС БЕССАРАБЇЇ».

Одночасно представник Управління інспекційної діяльності в Одеській поінформувала, що одним з напрямків Держпраці на період воєнного стану є надання консультаційної підтримки підприємствам, організації кадрового, бухгалтерського обліку та було наголошено, що у разі необхідності кожен роботодавець може звернутись у зручний спосіб до Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці та отримати необхідну інформаційну підтримку у сфері організації трудових відносин.