Запобігання травматизму під час проведення весняно-польових робіт: на Одещині проведено технічну консультацію

21 березня 2024

Для запобігання виробничому травматизму і підвищення організаційного рівня керівників та працівників агроформувань, фахівцями Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці проведено техеічну консультацію на робочих місцях.


Під час заходу інспектори зазначили, що порівняно із зимовими місяцями збільшилась кількість зайнятих на ручних роботах працівників, у першу чергу, при технічному обслуговуванні й забезпеченні роботи посівних та інших машинно-тракторних агрегатів. Усе це збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні правил з охорони праці, неналежної організації роботи.


Оскільки якість виконання роботи і безпека праці залежить від навиків та вмінь самих працівників, то роботодавець має забезпечити для них проходження навчання, інструктажів та перевірки знань з питань охорони праці.


Не допускаються до роботи працівники, у тому числі і посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.
Основним видом діяльності підприємства є вирощування зернових культур (крім рису), бобових і насіння олійних культур.
На цей час в південних районах Одеської області пройшли дощі які складають понад 30-35 міліметри.

Тому на підприємстві розпочали активну роботу по підготовці ґрунту до посіву соняшника та кукурудзи.
Інспектор нагадав присутнім основні вимоги діючого законодавства з охорони праці, а саме «Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві» НПАОП 01.0-1.02-18; «Правила охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва» НПАОП 01.41-1.01-01; «Правил охорони праці при роботі з інструментами та пристроями» НПАОП 0.00-1.71-13.


Посадовець зазначив необхідність дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва та необхідністю користування засобами колективного та індивідуального захисту і надання першої допомоги потерпілим.
Особливу увагу керівника підприємства та відповідальних посадових осіб за організацію безпечного ведення робіт було звернено на факт недопущення випадків прихованого травматизму.