Запобігання використанню дитячої праці та трудової експлуатації: проведено семінар для одеських студентів

08 травня 2024
Інспектори відділу з питань праці Тетяна Довгань та Ольга Волкова провели семінар для майбутніх моряків Одеського морехідного училища ім. О. І. Маринеско щодо аспектів дотримання умов працевлаштування та запобігання трудової експлуатації.
 
В ході заходу особлива увага була приділена роз’ясненню поняття “трудовий договір” та процедурі його укладення. Експерти надали студентам чітке уявлення про їх трудові права та обов’язки.
 
Однак, поряд з важливими порадами з правової сфери, було розкрито й небезпечні сигнали, на які варто звернути увагу під час спілкування з потенційними роботодавцями. Фахівці наголосили на необхідності бути насторожішими, якщо:
1️⃣ Роботодавець уникає вказівки сфери діяльності компанії або не називає її назву, обмежуючись загальними фразами.
2️⃣ Діяльність компанії виглядає сумнівною або незвичайною.
3️⃣ Роботодавець ухиляється від конкретизації вашої майбутньої посади та обіцяє розкрити деталі лише на співбесіді.
4️⃣ Під час розгляду кандидатури вимагається надати копію паспорта по електронній пошті.
5️⃣ Запитують надіслати SMS-повідомлення за різними приводами.

Потрібно пам’ятати,  що при  проведенні співбесіди  з роботодавцем  або його представником  майбутні працівники  мають  право  сміливо запитувати назву організації,  її адресу, сферу діяльності, інформацію про  свою посаду та обов’язки.

Крім того, в ході проведення заходу фахівці Міжрегіонального управління наголосили на особливостях використання праці неповнолітніх осіб, а саме: встановлення неповної тривалості робочого часу, заборона роботи в нічний час, заборона залучення до надурочних робіт, тривалість щорічної основної відпустки, медичні огляди осіб молодше вісімнадцяти років тощо.