Результати роботи щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах, в установах та організаціях області за 2018 рік

28 січня 2019

У минулому році посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області у напрямку  додержання прав працівників на  пільги та компенсації в несприятливих умовах праці проведено 462 заходи, серед  яких 123 заходи – інспекційні відвідування, 339 заходів – відвідування з метою інформування про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про праці в частині проведення атестації робочих місць за умовами праці.

За результатами інспекційних відвідувань встановлено, що 28 суб’єктів господарювання порушують вимоги чинного законодавства. Загалом виявлено 48 порушень, а саме щодо:

встановлення скороченої тривалості робочого часу за роботу із шкідливими умовами праці – 14 порушень;

підвищеної оплати праці на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці – 3 порушення;

видачі молока і лікувально-профілактичного харчування на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці  -2 порушення;

непроведення атестації робочих місць за умовами праці– 29 порушень.

Винних осіб було притягнуто до адміністративної та дисциплінарної відповідальності. Роботодавці-порушники отримали обов’язкові до виконання приписи. Варто зазначити, що на виконання приписів права 3 працівників було відновлено.

Як зазначалося вище, чимала робота проводилась у напрямку інформування роботодавців та їх працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю в частині  проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Так, у 2018 році посадовими особами Управління було прийнято 339 рішень щодо необхідності проведення відвідувань роботодавців. Під час відвідувань підіймалися питання, зокрема  щодо:

порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці;

реалізації заходів направлених на поліпшення умов праці працівників;

призначення пільг та компенсацій за роботу працівників у разі неможливості усунення негативного впливу факторів виробничого середовища.

Варто зазначити, що у минулому році суб’єктами господарювання Миколаївщини для проведення аналізу якості проведеної атестації робочих місць за умовами праці до Управління надано 280 пакетів документів. Документи, надані для аналізу, охопили близько 9 тисяч робочих місць.