Подолання нелегальної зайнятості: застосування положень Меморандуму про співробітництво між територіальними органами Держпраці та Державної виконавчої служби у Миколаївські області

05 лютого 2019

У Головному територіальному управлінні юстиції у Миколаївській області відбулась робоча зустріч з питань консолідації зусиль  щодо формування сприятливого середовища на ринку праці, забезпечення реалізації державної політики з питань контролю за додержанням законодавства про працю юридичними та фізичними особами, які використовують найману працю.

Участь у заході взяли перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська, перший заступник Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Інна Фірсова та заступник директора Миколаївського обласного центра зайнятості Людмила Алпєєва.

Під час зустрічі мова йшла про те, що роботодавці неналежним чином оформлюють трудові відносини з працівниками. Зазначений факт порушує трудові права працівників, водночас надає можливість нелегальнозайнятим особам, що мають майнові зобов’язання за рішенням суду, в тому числі заборгованість зі сплати аліментів, уникнути відповідальності.

 «Інформація про факти порушень законодавства про працю, виявлені державними виконавцями під час розгляду звернень, з повідомлень стягувача або інших учасників виконавчого провадження має невідкладно надаватися до управління Держпраці у Миколаївській області. Зі свого боку ми будемо вживати активні заходів реагування»,   – зазначила перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області.

Учасники зустрічі визначили як працюватимуть посадовці служб на місцях. Зокрема передбачається, що держвиконавці скеровуватимуть боржників, які не мають роботи до служби зайнятості. Де їм допоможуть з працевлаштуванням. А у разі виявлення факту нелегальної зайнятості  не пізніше наступного робочого дня направлятимуть відповідне повідомлення до управління Держпраці  у Миколаївській області.

Яна Скуратовська повідомила про досвід роботи з Головним управлінням Пенсійним фондом України у Миколаївській області щодо обміну інформацією та висловила сподівання на плідну співпрацю з Головним територіальним управлінням юстиції у Миколаївській області у напрямку подолання нелегальної зайнятості.