Миколаївщина: підсумки роботи за 2018 рік та визначення пріоритетів у напрямках роботи на 2019

19 лютого 2019

19 лютого 2019 року на засіданні колегії управління Держпраці у Миколаївській області визначено результати діяльності за 2018 рік щодо вдосконалення та посилення державного нагляду за додержання законодавства про працю, гігієну та охорону праці.

Головуючий засідання – начальник управління Держпраці у Миколаївській області Юрій Козловський відзначив, що рік який минув був не простий. Продовж року серед  суб’єктів господарювання Миколаївщини була проведена низка інформаційно-роз’яснювальних та контрольних заходів. Між тим, лише аналіз результатів роботи дозволяє оцінити їх результативність та в свою чергу визначити ефективність використання методів та інструментів роботи.

Під час засідання зазначалося, що продовж 2018 року  посадовими особами управління проведено 351 перевірку суб’єктів господарювання, з яких планових – 245, позапланових -106. Виявлено порушень 6072 вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці. Роботодавцям Миколаївщини видано 782 розпорядчих документів (приписи) на усунення виявлених порушень. До адміністративного суду направлено 71 позовна заява щодо призупинення (зупинення, обмеження) виробництва, виконання робіт.

З метою запровадження ефективних попереджувальних заходів та підвищення культури охорони праці  на підприємствах області посадовими особами здійснювалася інформаційно-роз’яснювальна робота – 409 заходів. Попри докладені зусилля у 2018 році рівень виробничого травматизму по області виріс. Так, за даними аналізу стану виробничого травматизму в Миколаївській області у 2018 році на підприємствах області травмовано 87 осіб, у 2017 році – 72 осіб, у тому числі зі смертельним наслідком у 2018 році – 13 осіб, у 2017 році – 10 осіб.

Розглядаючи підсумки роботи щодо реалізації державної політики у сфері контролю за додержанням законодавства про працю та рішення Уряду стосовно детінізації доходів та зайнятості населення було відзначено, що у 2018 році проведено 787 контрольних заходів, із них 721 інспекційних відвідувань з питань додержання законодавства про працю на 694 суб’єкті господарювання, 42 планові перевірки фондів соціального страхування населення, 23 позапланові перевірки суб’єктів господарювання на предмет додержання законодавства з працевлаштування інвалідів, 1 позапланова перевірка суб’єктів господарювання на предмет додержання законодавства про зайнятість.

За результатами проведених інспекційних відвідувань інспекторами праці внесено 376 приписів на усунення виявлених порушень. Внаслідок чого права близько 9000 осіб були поновлені.

Окремо було зазначено, що за результатами проведених інспекційних відвідувань  інспекторами праці виявлено 20 роботодавців, які використовують  найману працю без укладання трудових договорів та 11 – на підставі цивільного договору, який мають ознаки трудових договорів. Відповідно кількість працівників, які працювали без оформлення трудового договору становить 351 особа, а тих, виконували роботи на підставі цивільних договорів, які мають ознаки трудового договору – 83 особи. Кількість виявлених працівників допущених до роботи без повідомлення ДФС становить 172 особи.

У 2019 році проведено 4806 відвідувань роботодавців з приводу привернення уваги до додержання вимог законодавства про працю за різними напрямками, зокрема дотримання роботодавцями встановлених державних  мінімальних гарантій в оплаті праці, нараховування індексації заробітної плати працівникам, своєчасної та у повному обсязі виплати заробітної плати, належного оформлення трудових відносин, проведення атестації робочих місць за умовами праці тощо.

Учасникам засідання було відзначено ефективність  роботи Управління  у напрямку координації дій з державними виконавчими органами та органами місцевого самоврядування щодо викорінення незадекларованої праці з території області та забезпечення додержання законодавства про працю.

«Нам необхідно здійснити суттєві напрацювання в інформуванні як громадян, так і підприємців стосовно  переваг офіційного працевлаштування, прав та обов’язків сторін трудових відносин, ефективних способів дотримання законодавства про працю, необхідності застосування безпечних методів роботи, ефективності запровадження на кожному підприємстві ризик орієнтовного підходу в управлінні системою охорони праці, а також пріоритету життя та здоров’я людини над результатами виробничої діяльності», – сказала Яна Скуратовська, перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області, визначаючи напрямки роботи 2019 року.