Наживо на радіо хвилі 92 FM: про особливості праці електрогазозварників

09 квітня 2019

08 квітня  2019 року головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області Юлія Пономарьова  стала гостем ранкової передачі «Українського радіо:Миколаїв».

Під час ефіру обговорювалися питання щодо умов праці зварників, в тому числі електрогазозварників.

Для того, щоб з ранку налаштувати слухачів на специфічно-технічну тему, Юлія Пономарьова розповіла історію процесу утворення нероз’ємного з’єднання між матеріалами, визначила сучасні види зварювання та коло професійних назв робіт, визначених у професійному класифікаторі професій. Слухачам, також, повідомили про спектр застосування зварювання та безпосередньо умови праці виконавців робіт.

Андрій Тюренков, радіоведучий, поцікавився про обмеження щодо роботи за професією електрогазозварника. На що, фахівець управління надала слухачам вичерпну інформацію.

Так, праця жінок на зварювальних роботах в зв’язку з підвищеною важкістю і шкідливістю обмежена. Крім того, до виконання зварювальних робіт допускаються лише особи, які досягли віку 18 років та які пройшли спеціалізоване навчання, інструктаж  з питань охорони праці, медичний огляд.

Юлія Пономарьова наголосила, що професійна діяльність електрогазозварників, пов’язана з дією шкідливих виробничих факторів. Тому проведення атестації робочих місць за умовами праці електрогазозварників у всіх суб’єктів господарювання є обов’язковою. Слухачів було проінформовано про нормативно-правові акти, якими керуються під час  проведення атестації робочих місць за умовами праці  та  відповідальність, яка передбачена за її не проведення.

Наприкінці ефіру було визначено рівень попиту на сучасному ринку праці  працівників за професію «зварник».