Миколаївський окружний адміністративний суд визнав накладання штрафних санкцій на ТОВ ВКФ «Гуриг-Сервіс» обґрунтованими

11 травня 2019

ТОВ виробничо-комерційна фірма «Гуриг-Сервіс»  (далі – Товариство) звернулася до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовом до управління Держпраці у Миколаївській області щодо скасування постанови про накладання штрафних санкцій.

Нагадаємо, що за результатами інспекційного відвідування зазначеного миколаївського автоперевізника інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області встановлено факт допуску 105 працівників до роботи без оформлення трудових відносин. За порушення трудового законодавства про працю уповноваженою особою управління Держпраці у Миколаївській області на Товариство накладено штрафні санкції на суму  11 727 450 гривень.

Позивач аргументував суду, що має право на власний розсуд організовувати власні статутні завдання, в тому числі укладати договори цивільно-правового характеру з надання будь-яких послуг чи виконання будь-яких робіт. Перед усім мова йшла про  договори співпраці з фізичними особами-підприємцями щодо перевезення пасажирів на власному транспортному засобі.

Під час судового процесу було відзначено, що Товариство є переможцем конкурсів з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування. Відповідно до вимог чинного законодавства автомобільний перевізник – переможець конкурсу повинен самостійно забезпечувати перевезення. За ліцензійними умовами на  провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів автомобільним транспортом водії та інший персонал, безпосередньо пов’язаний з наданням послуг, має перебувати у штаті автомобільного перевізника, з ними мають бути укладено трудові договори. Вагомим контраргументом доводам позивача стала інформація про те, що  у фізичних осіб-підприємців (підрядників) відсутні ліцензії на пасажирські перевезення та укладені трудові договори з водіями. Тобто вони взагалі не мало право надавати подібні послуги.

Розглянувши зазначені та інші матеріали справи, суд дійшов до висновку, що між Товариством та фізичними особами-підприємцями було укладено цивільно-правові договори, лише з метою приховання реальних трудових  відносин з водіями.

Миколаївський окружний адміністративний суд у задоволенні позову Товариству відмовив.

Зазначене свідчить, що дії посадових осіб управління Держпраці у Миколаївській області є вірними: правопорушення правильно ідентифіковано,  штрафні санкції накладено обґрунтовано.