Які робочі місця підлягають атестації за умовами праці?

21 травня 2019

Насамперед атестації робочих місць за умовами праці підлягають робочі місця, за роботу на яких, державою встановлені пільги та компенсації.

Переліки таких професій, посад, робіт визначені законодавством, а саме:

– Списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, які затверджені постановою КМУ від 24.06.2016 №461;

– Списком виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 17.11.1997 №1290;

– Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня відповідно до постанови КМУ від 21.02.2001 №163;

– Переліків робіт із особливо шкідливими і особливо важкими та шкідливими і важкими умовами праці, на яких встановлюється підвищена оплата праці згідно Галузевих переліків робіт.

Робочі місця, які не передбачені вищезазненими Списками та Переліками, можуть бути атестованими за ініціативи керівника підприємства.

Для того, щоб правильно визначити найменування професій та посад на підприємстві, та встановити наявність їх у наведених вище Списках та Переліках,  необхідно, в першу чергу, найменування посад штатного розпису привести до діючого Класифікатора професій.

Також необхідно звернути увагу, що не тільки законодавством може бути визначено найменування посади чи професії, але й має значення характер виконуваної працівником роботи. Тобто, якщо у штатному розписі підприємства, посади та професії, що визначені Списками та Переліками відсутні, але, працівники виконують ту чи іншу роботу, яка визначена законодавством, як робота із важкими та шкідливими умовами праці, то незалежно від найменування посади це робоче місце підлягає атестації за умовами праці.

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ :

21.05.2019 року на сайті управління Держпраці у Миколаївській області опубліковано інформаційно-роз’яснювальний матеріал «Які робочі місця підлягають атестації за умовами праці?»

Між тим, зазначений матеріал висвітлив проблематику питання проведення атестації робочих місць за умовами праці неповністю.

З метою комплексного погляду на питання щодо регулювання відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах праці управління Держпраці у Миколаївській області вважає за необхідне спростувати вищезазначену публікацію.

Відділом з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області підготовлено додатковий інформаційний матеріал, який допоможе визначити мету та важливість проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Додатковий матеріал наведено за посиланням link