Молоді Миколаївщини пояснили складові трудової захищеності молодих працівників

29 травня 2019

Учень який працює влітку явище не поодиноке. Адже зароблені кошти можна витрачати на власний розсуд. Неповнолітня особа погоджується виконувати роботу за невеликі гроші, тож пропозиції на ринку вакансій  для такого працівника знайдуться. Між тим, молоді та недосвідчені працівники мають пам’ятати, що праця не повинна спричиняти негативну дію для їх здоров’я.  Такими слова розпочала лекцію для учнів Миколаївського професійного ліцею сфери послуг інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області Вікторія Козльонок.

Інспектор праці пояснила, що  осіб, молодше шістнадцяти років, зокрема з 14 років, можуть приймати на роботу лише за згодою одного із батьків, або особи,  що його замінює.  Після 16 років така згода не потрібна. Вважається, що молода особа вже достатньо доросла та здатна приймати обдумані рішення.

Присутнім повідомили про причини встановлення обмеження щодо залучення неповнолітніх до виконання роботи, визначили які саме обмеження передбачені чинним законодавством, а також  розповіли про пільги щодо встановлення робочого часу, надання відпусток та деяких інших умов праці.

Посадовець налаштувала розмову так, щоб учні самостійно дійшли до думки щодо переваг та необхідності належного оформлення трудових відносин. У діалозі з учнями інспектор праці обговорила вплив усної домовленості щодо виконання робіт на соціальну трудову захищеність працівників.

Зазначимо, що аналогічні  заходи відбулись в:

Миколаївській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 34 Миколаївської міської ради;

Миколаївській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 18 Миколаївської міської ради;

Баштанському опорному закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 Баштанськоїміської ради;

 ОНЗ “Єланецька загальноосвіня школа І – ІІІ ступенів” Єланецької районної ради Миколаївської області;

Комунальному закладі “Арбузинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 ім. О. Закерничного Арбузинської селищної ради Миколаївської області;

Арбузинському професійному аграрному ліцеї,

Державному навчальному закладі “Баштанський професійний ліцей” тощо.