Безпека у курортній зоні: роботодавцям курортних зон Лугове, Морське, Рибаківка пояснено як додержання вимог охорони праці впливає на ефективність господарської діяльності

14 червня 2019

У курортній зоні «Рибаківка» відбулась нарада  з питань  охорони праці та виробничої безпеки на під час літнього оздоровчо-туристичного сезону. Участь у заході взяли суб’єкти господарювання різних форм власності курортних зон Лугове, Морське, Рибаківка.

Ініціатор заходу: управління Держпраці у Миколаївській області.

Під час заходу підприємцям було визначено складові механізму ефективного налаштування діяльності. Зокрема, зосереджено увагу на:

  • додержання обов’язків роботодавців щодо забезпечення належного утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування, моніторингу за їх технічним станом, забезпечення усунення причин, що призводять до нещасних випадків, професійних захворювань, та здійснення профілактичних заходів;
  • встановлення відносин з найманими особами, які зобов’язують їх додержуватися положень, інструкцій, інших актів з охорони праці, що діють у межах підприємства, та визначають правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на будівельних майданчиках, робочих місцях (укладання трудових договорів).

Марія Алієва, заступник начальника відділу з питань гігієни праці управління Держпраці у Миколаївській області,  звертаючись до роботодавців, наголосила на обов’язковості проведення медичних оглядів працівників, зокрема неповнолітніх осіб. Такі дії стануть на заваді погіршення стану здоров’я найманої особи та безумовно зроблять добру репутацію роботодавцю. Бо відповідно до чинного законодавства працівнику не може  пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров’я. Посадовець  розповіла про  вплив на організм людини трудових процесів та окреслила вимоги щодо забезпечення належного навколишнього виробничого середовища.

Літній відпочинок без розваг не буває. Тож, Володимир Мирян, начальник відділу нагляду в АПК та СКС управління Держпраці у Миколаївській області, акцентував увагу   присутніх на питанні безпечності атракціонів. Він проінформував про вимоги  безпеки   передбачені щодо   обладнання   дитячих   ігрових майданчиків,  допуску атракціонів до експлуатації на початку кожного сезону,  періодичності здійснення оглядів тощо.

Представники Держпраці  визначили готовність щодо  надання інформаційно-правової, дорадчої допомоги суб’єктам господарювання, направленої на  недопущення нещасних випадків в період всього літнього сезону 2019 року у курортних зонах Миколаївщини.