Працівників МПК «Миколаївводоканал» закликано прислухатися до свого організму під час виконання робіт у спекотну погоду

26 червня 2019

Температура повітря у місті Миколаєві та області продовж двох останніх тижнів червня  тримається на позначці близько +30 градусів. Виконання за таких умов  земляних та очисних робіт, робіт в колодязях, котлованах, траншеях, закритих просторах збільшує ймовірність настання нещасних випадків. Саме з зазначеного розпочала розмову головний державний інспектор  відділу з питань гігієни праці управління Держпраці у Миколаївські області Юлія Пономарьова під час семінару  з працівниками МПК «Миколаївводоканал», присвяченого запобіганню нещасних випадків у спекотну погоду.

На початку зустрічі  посадовець визначила актуальність теми заходу та важливість дотримання вимог охорони праці. Так, за даними Держпраці за 5 місяців поточного року в країні серед працівників сфери житлово-комунального господарства травмовано 16 осіб, при цьому 4 особи смертельно. За видами подій значна кількість нещасних випадків пов’язана з отруєнням газами під час виконання робіт в колодязях та інших замкнених траншеях – грабельних відділеннях каналізаційних насосних станцій. У літній період підвищення температури повітря є фактором, що сприяє більш інтенсивному виділенню клоачних газів на об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства. Це, у свою чергу, збільшує ризик отруєння працівників під час проведення газонебезпечних робіт, робіт пов’язаних з оглядом, чищенням, ремонтом устаткування тощо.

Василь Беляєв, заступник начальника відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Миколаївській області, зауважив присутнім на необхідність приділення уваги до кожної фази виконання робіт. Так, зайві предмети в робочій зоні та втома, викликана  перегріванням, у сукупності можуть стати причиною травмування працівника.

Посадовці нагадали на важливість забезпечення працівників засобами індивідуального захисту та спецодягом, у комплект якого входить головний убір, та дотримання особами питного режиму.

На заході, також, було роз’яснено порядок дій щодо надання долікарської медичної допомоги потерпілим від сонячного та теплового ударів, охарактеризовано ознаки знепритомнення та методи надання допомоги потерпілим.

Наприкінці семінару фахівці Держпраці визнали заходи  МПК «Миколаївводоканал» у сфері охорони праці щодо застосування тіньових навісів над робочими зонами у траншеях  показовими для інших підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області.