Онлайн прийом: розв’язання питань експлуатації газових котелень, розташованих на дахах будинків м.Миколаєва

03 липня 2019

На онлайн прийом до посадових осіб  Державної служби України з питань праці звернулась мешканка міста Миколаєва Алла Ряжських.

У своєму зверненні жінка просила допомогти розв’язати складну ситуацію, яка склалася навколо газової котельні розташованої на даху будівлі, внесеної до Переліку об’єктів культурної спадщини, на розі вул. Соборної та проспекту Центрального.  За інформацією громадянки, одна частина будівлі за адресою проспект Центральний, 73 належить ТОВ “Вікторі-Центр” та ТОВ “Україна-Холл”, друга частина по вул. Соборній, 12Б та 12В – ТОВ “БІЗНЕС-ЦЕНТР “УКРАЇНА”, де вона є  уповноваженою особою.

 Свого часу громадянці стало відомо, що на даху частини співвласників облаштована газова котельня. За результатами моніторингу відкритих даних встановлено, що  зазначений об’єкт не потрапив до переліку об’єктів підвищеної небезпеки Держпраці. Тож, питання наявності права на експлуатацію газової котельні не зрозуміло.

Начальник відділу нагляду на виробництві і об’єктах підвищеної небезпеки  Державної служби України з питань праці Василь Лісовик розповів про процедуру ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки та акцентував увагу на обов’язковість наявності  у власника котельні дозвільних документів на експлуатацію елементів систем газопостачання природним газом суб’єктів господарювання та  газовикористовуючого обладнання потужністю понад 0,1 МВт. Тож, для того щоб зрушити ситуацію з місця, перш за все, необхідно встановити власника газової котельні.

Василь Лісовик надав рекомендації щодо ідентифікації власника, визначив компетенцію посадових осіб Держпраці щодо втручання у ситуацію та нагадав, що вирішення господарських спорів відноситься до компетенції судів.

Друге питання громадянки, також, викликано розміщенням даховою котельні. Дахова котельна є найвищою точкою загальної будівлі. У жінки є занепокоєння щодо необхідності встановлення блискавкозахисту на її частину будівлі, який  забезпечить безпеку людей, які перебувають у бізнес-центрі «УКРАЇНА».

Василь Лісовик повідомив, що питання встановлення блискавкозахисту на будівлі,  не віднесено до повноважень Державної служби України з питань праці. Для його вирішення громадянці необхідно звернутись до органів Державної архітектурно-будівельної інспекції.