Судом заборонено Врадіївської районної гімназії виконання робіт та експлуатацію обладнання, які створюють загрозу життю та здоров`ю працівників

24 липня 2019

Миколаївський окружний адміністративний суд задовольнив позов управління Держпраці у Миколаївській області щодо заборони виконання робіт та експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки Врадіївській районній гімназії Врадіївської районної ради Миколаївської області.

За результатами проведення перевірки управлінням Держпраці у Миколаївській області у січні  2019 року у навчальному закладі зафіксовано порушення вимог законодавства у сфері охорони праці, серед яких є особливо небезпечні.

Зокрема, у суб’єкта господарювання відсутні дозвільні документи на:

  • експлуатацію двох водогрійних котлів теплопродуктивністю понад 0,1 МВт;
  • виконання робіт з ремонту, технічного обслуговування двох одиниць устаткування підвищеної небезпеки;
  • експлуатацію технологічного устаткування та його елементів систем газопостачання природним газом, газовикористовуючого обладнання потужністю понад 0,1 МВт (3 об`єкти);
  • виконання робіт підвищеної небезпеки, зокрема робіт, що виконуються на висоті понад 1,3 метра.

З огляду на доводи  посадових осіб управління Держпраці у Миколаївській області суд критично розцінив факти наведені у відзиві суб’єкта господарювання. Так, посадові особи Управління  аргументували необхідність застосування заходів впливу тим, що відповідач навіть на день слухання справи у суді не подав до Управління Держпраці декларацію відповідності матеріально-технічної бази підприємства вимогам законодавства з питань охорони праці на роботи, що виконуються на висоті понад 1,3 метра, що не потребує ніяких матеріальних затрат від відповідача. Водночас, укладення договору на експертне обстеження не є гарантією того, що суб’єктом господарювання будуть отримані дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки в Управлінні Держпраці у Миколаївській області, оскільки експертний висновок може бути зроблено не на користь відповідача.

За результатами розгляду зазначеної справи  суд дійшов  висновку про необхідність задоволення адміністративного позову управління Держпраці у Миколаївській області. Відновлення виконання робіт та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки можливе з моменту усунення усіх встановлених порушень.