На Миколаївщині тривають заходи направлені на зниження рівня травматизми серед працівників підприємств водопровідно-каналізаційного господарства

17 вересня 2019

На  КП «Первомайськводоканал» Первомайської міської ради відбулась семінар-нарада щодо безпечного проведення газонебезпечних робіт.

Ініціатор заходу: Управління Держпраці у Миколаївській області.

Мета: знизити рівень травматизму на підприємстві; стимулювати додержання  принципів  та методів безпечного виконання робіт, визначених у нормативно-правових актах у сфері охорони праці, на  практиці; сприяти підвищенню рівня культури охорони праці у працівників.

Присутнім на заході керівникам робіт було зауважено щодо проведення газонебезпечних робіт. Так, до  проведення зазначених робіт можуть долучатися лише особи, які за медичним оглядом не мають протипоказань щодо їх виконання та які пройшли спеціалізоване навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Кожна робота виконується з оформленням наряду-допуску або реєстрації в журналі обліку газонебезпечних робіт. Особи жіночої статті можуть залучатися до проведення окремих газонебезпечних робіт, які допускаються законодавством про працю жінок.

Учасники обговорили питання пов’язані з підготовкою об’єкта, зокрема заходи зменшення ступеня небезпеки проведення газонебезпечних робіт. Мова йшла про якість спецодягу, особливості застосування додаткового освітлення, часові обмеження  перебування у замкненому просторі працівника під час виконання газонебезпечних робіт тощо.

З метою формування культури  додержання вищевизначених вимог  посадові особи розповіли   про причини нещасних випадків, які стались на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства країни.

Зазначимо, що у 2018 році серед працівників зазначеної сфери травмовано 59 осіб, при цьому 2 особи смертельно. За вісім місяців 2019  – 40 осіб, з них 7 осіб смертельно.