Суб’єктів господарювання будівельної сфери закликали до безпечного виконання робіт на висоті

25 жовтня 2019

Працівники  ТОВ «Дедал-профі» та ТОВ «Будівельно-монтажне управління №13» та посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області  обговорили ключові моменти організації робіт на висоті з огляду на забезпечення безпеки працівників, якісного та швидкого виконання виробничих завдань.

«Працівники, що виконують роботи на висоті, повинні пройти навчання і спеціальний інструктаж щодо конкретного робочого місця, в тому числі щодо рятівних дій», – зазначив у своїй промові до присутніх головний державний інспектор Управління Держпраці у Миколаївській області Сергій Чорний.

Виконання робіт на одній  території працівниками кількох суб’єктів господарювання  є поширеним явищем. Наприклад: працівники одного підрядника здійснюють покрівельні  роботи, іншого – заміну вікон. З огляду на зазначене, посадовець наголосив, що у випадках, коли діяльність кількох суб’єктів господарювання здійснюється одночасно на одній території або в одній робочій зоні, між ними обов’язково має бути налагоджено співробітництво, взаємне інформування, координація дій та осіб, які відповідають за невиконання вимог охорони праці.

Присутні обговорили заходи безпеки, безпечні методи роботи та заборони виконання робіт, викликані  зміною погодних умов. Зокрема, не дозволяється виконувати роботи на висоті у відкритих місцях  при  швидкості вітру 10 м/с і більше, при ожеледиці, грозі або тумані, який затрудняє видимість в межах фронту робіт, а також у  нічний  час  при  недостатній  освітленості та якщо температура повітря нижче мінус 200С. Невідкладні роботи  на  висоті  в  більш  складних  25погодних умовах (при інших температурах  тощо) виконуються за рішенням роботодавця. В таких випадках  в  проекти виконання робіт включаються  додаткові заходи безпеки.

Додатково у дискусійному форматі присутні розглянули особливості безпечного виконання робіт із застосуванням драбин.

Наприкінці заходу учасники обмінялися думками щодо підвищення культури охорони праці на підприємствах та запровадження сучасних технологій у господарську діяльність суб’єктів господарювання.