Превентивний захід на ПП «Агора»: вимоги до забезпечення безпеки працівників на складі

29 жовтня 2019

Нещодавно  відбулась зустріч головного державного інспектора Управління Держпраці у Миколаївській області Віктора Григоровича зі співробітниками Приватного підприємства «АГОРА», яке здійснює господарську діяльність у сфері оптової торгівлі автомобільними запчастинами.

Захід був присвячений обговоренню безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт в складських приміщеннях.

Учасники розглянули процес підготовки до виконання робіт, в тому числі автомобіля, який підлягає розвантаженню, визначили ефективність  застосування пристосувань і засобів індивідуального захисту, способи вкладання і кріплення вантажів.

Віктор Григорович розповів про нещасні випадки, які трапилися на підприємствах області саме під час вантажно-розвантажувальних робіт, визначив причини, що до них призвели.

Присутнім зауважили на важливість дотримання вимог охорони праці. Так, у місцях провадження вантажно-розвантажувальних робіт та у зоні дії вантажопідіймальних механізмів забороняється перебування осіб, не пов’язаних з виконанням цих робіт.  Після закінчення та у перерві між роботами вантаж, вантажозахоплювальні пристрої та механізми не повинні залишатися в піднятому положенні. Спосіб укладання і кріплення вантажів повинен забезпечувати їх стійкість при транспортуванні та складуванні, розвантаженні транспортних засобів, а також можливість механізованого навантаження-розвантаження. При проведенні вантажно-розвантажувальних робіт забороняється кантувати, волочити вантаж. Дотримання зазначених вимог є обов’язковим. Вони  розроблені на аналізі нещасних випадків та висувають умови, направлені на унеможливлення втрати життя та здоров’я виконавця робіт.

Посадовець продемонстрував друковане видання Правил охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 19.01.2015 № 21, та запросив періодично проводити опитування серед працівників на знання їх вимог.