Студентству Миколаєва роз’яснили як правильно оформлювати трудові відносини у вільний від навчання час

27 листопада 2019

Зустріч посадових осіб Управління Держпраці у Миколаївській області та студентства  Миколаївського національного аграрного університету відбувається не вперше. Минулого разу темою для обговорення була протидія торгівлі людьми, у цей раз зустріч була присвячена питанням  оформлення  трудових відносин з роботодавцем за умов навчання на стаціонарі.

Ранок студентів починається з кави та лекційних занять в університеті. Вільний від навчання час починається після другої чи третьої години дня.  Одні молоді люди відпочивають: ходять у тренажерний зал,  музичні студії, спілкуються з однокурсниками тощо. Інші – надають перевагу витрачанню часу з користю: заробітку грошей.

Зважаючи на останнє, Олена Чернова, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Миколаївській області, під час зустрічі зі студентами розповіла про види трудових договорів та умови, які в них зазначаються.

Вона  пояснила, що безоплатне стажування взагалі не передбачено законом.  Більшість із роботодавців називають стажуванням  випробувальний термін, який встановлюється з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається.

Між тим, відповідно до ч. 3 ст. 26 Кодексу законів про працю України випробування не встановлюється при прийнятті на роботу чималої категорії осіб, одною з яких є  молоді спеціалісти після закінчення вищих навчальних закладів.  У разі якщо студенти влаштовуються на роботу за фахом навчання, то  умова про випробування у трудовому договорі не може зазначатися. Між тим, це не стосується випадків, коли фах навчання відрізняється від трудової діяльності. Наприклад, студент навчається на факультеті менеджменту, а у вільний час підробляє офіціантом.

Увагу присутніх зосередили на відмінностях роботи за трудовими та цивільно-правовими договорами, визначили межі матеріальної відповідальності працівника та притягнення його до відповідальності за порушення своїх посадових обов’язків або правил внутрішнього трудового розпорядку.

У процесі спілкування вдалося з’ясувати, що серед студентів другого курсу університету присутні два студента, які вже реалізують свій трудовий потенціал. Один студент відзначив, що працює без укладеного трудового договору. Він не ставив питання щодо його оформлення перед роботодавцем. Під час співбесіди вони лише  узгоджені умови праці та порядок оплати праці. Інший студент, навпроти, запевнив, що оформив трудові відносини належним чином аби позбавити себе можливих ризиків. Але молодь, яка вже реалізувала своє право на працю, посоромилась назвати сфери трудової діяльності.

 Олена Чернова ще раз зауважила на перевагах належного оформлення трудових відносин та способах захисту своїх прав. Студентам  залишено контактні номери  телефонів для отримання консультацій.