Миколаївці проаналізували можливості реалізації трудових прав осіб з інвалідністю

28 листопада 2019

Трудові права працівників з інвалідністю. Саме таку тему на передодні Міжнародного дня людей з інвалідністю  підняла на обговорення інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області  під час зустрічі з мешканцями міста Миколаєва.

Захід відбувся на базі Миколаївського міського центру зайнятості (Заводський район) за участі соціальних партнерів із сфери пенсійного забезпечення, соціального захисту населення та безоплатної правової допомоги.

За словами присутніх, у країнах з високою культурою людських відносин, до людей з інвалідністю ставлення як до людей з особливими потребами. А  Міжнародний день людей з інвалідністю є лише приводом підбити  підсумки зробленого для цієї категорії громадян, провести аналіз фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві та визначити  плани щодо поліпшення їх життєвого рівня.

Під час заходу модератор – Олена Пшенична, інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області  – розповіла про  законодавчі важелі України, направлені на  розбудову  правової та соціальної держави. Зокрема, контроль за дотриманням  суб’єктами господарювання  квоти щодо працевлаштування осіб з інвалідністю та трудових гарантій працівників.

Учасники зустрічі обговорили особливості оформлення трудових відносин з працівниками, які, маючи групу інвалідності, здатні за висновком МСЕК за певних умов праці виконувати роботу та виявляють бажання реалізовувати свій трудовий потенціал. Мова йшла про встановлення неповного робочого дня  або неповного робочого  тижня, переведення на легшу роботу на конкретно визначений та узгоджений із роботодавцем термін або без обмеження такого терміну, надання подовженої відпустки в зручний час для такої категорії працівників та інші гарантії.

Жваву дискусію зумовили питання оформлення правовідносин між працівником та роботодавцем, визначення формату таких відносин.

Підбиваючи підсумки заходу, присутні  висловили думки щодо ефективності заходів, які реалізують суб’єкти господарювання Миколаєва з метою покращення умов праці осіб з інвалідністю та органи місцевого самоврядування у напрямку вільного пересування осіб з вадами здоров’я до місця роботи.

Корисна інформація: трудові гарантії для працівників з інвалідністю