Безпека у комунальній сфері: комунальникам Первомайська нагадали про вимоги безпечної експлуатації посудин, які працюють під тиском

14 січня 2020

У Первомайську відбулась зустріч посадових осіб Управління Держпраці у Миколаївській області з представниками КП «Затишок» Первомайської міської ради.

Захід відбувся  з метою надання   інформаційно-консультаційної допомоги.

Під час зустрічі  головний державний інспектор Управління Сергій Чорний зазначив, що хоча балони з газами можуть зберігатись як у спеціальних приміщеннях, так і на відкритому повітрі, перевагу краще надавати останньому. У випадку збереження посудин під тиском на відкритому повітрі їм необхідно забезпечити захист від атмосферних опадів, а також сонячних променів. Дія сонячних променів, навіть узимку, може стати причиною аварій.

Крім того, з метою недопущення зупинки виконання виробничих завдань у наказі по підприємству має бути визначено декілька осіб,  відповідальних за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання під тиском. Однак, до обслуговування посудин, які працюють під тиском не можуть долучатися  особи молодше 18 років.

Виробничі інструкції для персоналу, який обслуговує обладнання під тиском, повинні розроблятися  на  підставі інструкції з монтажу і експлуатації виробника або постачальника обладнання під тиском з урахуванням компонування устаткування. Інструкції повинні видаватись працівникам під розписку і знаходитись на їх робочих місцях.

За результатами заходу учасники  дійшли до думки, що складності у додержанні вимог безпечної експлуатації посудин під тиском виникають лише з причини неналежної уваги до цього питання. Періодична перевірка знань інструкцій з охорони праці у працівників, у тому числі щодо експлуатації посудин, які працюють під тиском, є ключовим моментом у запобіганні нещасних випадків під час трудової діяльності.