Зведення виробничого травматизму до нульового показника – організація навчального процесу з питань охорони праці

23 січня 2020

22 січня 2020 відбулась зустріч посадових осіб Управління Держпраці у Миколаївській області з  представниками ДП «УКРХІМТРАНСАМІАК» щодо налаштування роботи у сфері охорони праці на підприємстві.

Основним питанням обговорення стало проведення  навчання працівників у спеціалізованих центрах міста. Складність виникла у  визначенні чинних нормативно-правових актів у сфері охорони праці, знання яких мають здобути працівники.

Зауважимо, що підприємство здійснює транспортування аміаку, тож більшість виробничих об’єктів та робіт, які здійснюють працівники, мають високий  ступінь  ризику виникнення небезпечних ситуацій.

Під час спілкування  посадові особи Управління Сергій Джігімон та Валентин Дучко відзначили необхідність одночасно комплексно та індивідуально підходити до питань забезпечення виробничої безпеки та недопущення травматизму. Зокрема, зазначалось, що  працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи мають проходити на підприємстві за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки у разі виникнення аварії. При визначенні програми навчання необхідно керуватися чинним Покажчиком НПАОП, функціональними обов’язками працівника, враховуючи перспективи виконання робіт за іншого працівника в період його відсутності, наприклад відпустки. Наразі, працівники служби охорони праці підприємства у своїй роботі мають керуватися Покажчиком НПАОП, затвердженим наказом Державної служби України з питань праці від 16.09.2019 № 86.

У розмові, також, було відзначено, що особам, які під час перевірки знань з охорони праці виявили задовільні результати, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці. При цьому як в  протоколі, так і в посвідченні у стислій формі зазначається перелік основних нормативно-правових актів з охорони праці та з безпечного виконання конкретних видів робіт, в обсязі яких працівник пройшов перевірку знань.

Серед іншого, під час зустрічі були опрацюванні заходи щодо розробки на підприємстві навчально-тематичних планів і програм, форм навчальної документації у сфері  охорони праці.

Представники ДП «УКРХІМТРАНСАМІАК» отримали вичерпні відповіді на всі поставлені питання.