Медикам Миколаєва пояснено зв’язок між опрацюванням впливу умов праці на здоров’я працівника та реалізацією прав людини у сфері праці

20 лютого 2020

У КНП «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Миколаївської обласної ради відбувся семінар щодо організації  комплексного підходу до збереження здоров’я працівників під час трудової діяльності.

З промовою до присутніх звернулась начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Миколаївській області Людмила Радченко.

Так, медичним працівникам відзначено, що реорганізація, в результаті якої у 2019 році злилися  Миколаївська обласна дитяча інфекційна лікарня Миколаївської обласної ради та Миколаївська обласна інфекційна лікарня Миколаївської обласної ради, спричинила зміну істотних умов праці працівників. А це у свою чергу вимагає перегляду заходів у сфері охорони праці. Створене Комунальне некомерційне підприємство виступає у ролі правонаступника, саме його керівнику необхідно активізувати зусилля для розробки комплексних заходів щодо поліпшення умов праці та дотримання трудових прав працівників, у тому числі на пільги та компенсації за роботу в шкідливих умовах праці.

Присутнім відзначено, що медичний персонал, який обслуговує інфекційних хворих, має право на підвищення посадового окладу та щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці. Зазначені пільги призначаються на підставі наказу керівника та не потребують проведення атестації робочих місць за умовами праці. В свою чергу, лише результати проведеної атестації робочих місць за умовами праці дозволяють визначити право середнього та молодшого медичного персоналу підприємства, який обслуговує інфекційних хворих, на отримання пенсії на пільгових умовах. Також, результати проведеної атестації відіграють важливу роль у призначенні медикам права на скорочений робочий тиждень.

Людмила Радченко наголосила, що атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Серед іншого під час семінару відзначена відповідальність, яка передбачена за порушення законодавства про працю, у тому числі за не своєчасне та не якісне проведення атестації робочих місць за умовами праці.