Крапки над і: роботодавців із сфери будівництва проінформували про вимоги чинного законодавства щодо допуску працівника до виконання робіт та закликали до їх дотримання

13 березня 2020

В рамках реалізації заходів щодо детінізації ринку праці у будівельній галузі на Миколаївщині посадові особи Управлінням Держпраці у Миколаївській області здійснили  ряд масштабних  зустрічей з роботодавцями. Заходи проведено у координації з Миколаївським обласним центру зайнятості, райдержадміністраціями та адміністрацій міста Миколаєва.

У заходах взяли участь роботодавці Баштанського, Кривоозерського районів Миколаївської області, м.Миколаєва та м. Первомайська.

Під час заходів посадові особи Управління наголошували на тому, що  працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця та повідомлення територіального органу ДПС про прийняття працівника на роботу. До початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець зобов’язаний: 1) роз’яснити працівнику його права,  обов’язки та проінформувати пiд розписку про умови праці, наявнiсть на робочому мiсцi, де вiн буде працювати, небезпечних i шкiдливих виробничих факторiв, якi ще не усунуто, та можливi наслiдки їх впливу на здоров’я, його права на пiльги i компенсацiї за роботу в таких умовах вiдповiдно до чинного законодавства i колективного договору; 2) ознайомити працiвника з правилами внутрiшнього трудового розпорядку та колективним договором; 3) визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами; 4) проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санiтарiї, гігієни працi, протипожежної охорони. Також, зазначали, що кожен працівник має право вимагати внесення запису про прийняття на роботу до своєї трудової книжки.

Визначивши вимоги чинного законодавства передбачені щодо належного оформлення трудових відносин, посадові особи Управління повідомили про прийдешні заходи контролю щодо їх дотримання та закликали до встановлення доброчесних відносин з найманими особами.

Варто зазначити, що з 2 по 13 березня 2020 року інформаційною кампанією охоплено 69 суб’єктів господарювання та 233  працівника області, 202 інших осіб.