Щодо створення рубрики «Охорона праці медичних працівників»

09 квітня 2020

Одним з головних та найважливіших завдань держави є охорона життя та збереження здоров’я медичних працівників у процесі виконання ними трудової діяльності.

Система охорони здоров’я сьогодні – це понад мільйони працюючих, тисячі закладів охорони здоров’я, аптечних  установ, десятки науково-дослідних інститутів, центрів, вищих і середніх навчальних закладів, в яких експлуатується різне обладнання, комунікації, електроустановки, котельні, ліфти, водопровідно-каналізаційне господарство, технологічне обладнання харчоблоків та пралень, автотранспорт, посудини, що працюють під тиском, різноманітна медична техніка; застосовуються отруйні речовини і агресивні рідини. У шкідливих і несприятливих умовах праці (інфекційні, психіатричні, онкологічні установи та відділення; радіологічна, рентгенівська, фізіотерапевтична, патологоанатомічна, лабораторна служби; операційні та  стерилізаційні відділення, відділення гіпербалічної  оксигенації та ін.) зайняті сотні тисяч працівників медичних установ.

Працю медичних працівників складно порівнювати з працею інших фахівців. Медики відчувають велике інтелектуальне навантаження, несуть відповідальність за життя і здоров’я інших людей, щодня вступають контакт з великою різноманітністю людських характерів, ця професія вимагає термінового прийняття рішень, самодисципліни, уміння зберігати високу працездатність в екстремальних умовах, високою стресостійкістю.

Особливе навантаження   та небезпеку для власного здоров’я відчувають медичні працівники сьогодні, в період пандемії COVID-19.

У зв’язку з цим,  особливої значущості набуває проблема охорони та зміцнення здоров’я самого медичного працівника, формування його ставлення до власного здоров’я, соціальний захист та державні гарантії.

З метою інформування та надання роз’яснень серед медичних працівників Управлінням Держпраці у Миколаївській області створено рубрику – «Охорона праці медичних працівників». В цій рубриці будуть публікуватись питання з охорони праці, промислової безпеки та гігієни праці, а також дотримання  вимог законодавства про працю відповідно до вимог чинного законодавства, надаватись рекомендації.

Фахівці Управління надаватимуть в межах повноважень відповіді на питання, які стосуються організації та створення безпечних умов праці на робочих місцях, надання пільг та компенсацій передбачених законодавством, розслідування нещасних випадків, гострих та хронічних професійних захворювань серед медичних працівників та запобігання їх виникнення, тощо.

Для своєчасного висвітлення актуальних тем пропонуємо працівникам медичної галузі надавати питання та приймати участь в обговоренні ситуацій.