Онлайн обговорення: протидія зараженню медичних працівників Миколаївщини на COVID-19 під час трудової діяльності

06 травня 2020

За ініціативи Управління Держпраці у Миколаївській області відбулась онлайн семінар-нарада (комунікаційна платформа ZOOM) для керівників закладів охорони здоров’я  щодо аналізу роботи у напрямку профілактики COVID-19  на робочому місці, розслідування випадків захворювання медичних працівників на коронавірусну інфекцію.

Захід відбувся за головуванням першого заступника начальника Управління Держпраці у Миколаївській області Яни Скуратовської, за участю посадових осіб Управління – головних державних інспекторів відділу з питань гігієни праці Лесі Бугас та Юлії Пономарьової;  представників медичних закладів: КНП «Обласна офтальмологічна лікарня» Миколаївської обласної ради в особі   Валерія Джуринського,  Медичного центру Миколаївської філії ДП «Адміністрації морських портів України» – Галини Соболь, КНП ММР «Миколаївська  обласна  дитяча клінічна  лікарня» Миколаївської обласної ради – Олександра Пліткіна, КНП «Обласна офтальмологічна лікарня» Миколаївської обласної ради – Лілії Бондаренко,  КНП Миколаївської міської ради “Міська лікарня №1” – Марії Грачової,  КНП  “Миколаївська обласна клінічна лікарня” Миколаївської обласної ради – Наталії Ткаченко, КНП «Первомайська центральна районна лікарня» Управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА – Михайла Манілова.

На початку  Яна Скуратовська повідомила, що проведення заходу відбувається під девізом визначеним у 2020 до Дня охорони праці – «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя». Вона зауважила на ситуацію щодо захворюваності медичних працівників на COVID-19 у області. Зокрема, на Миколаївщині станом на 05 травня 2020 року захворювання на коронавірус підтверджено у 40 медичних працівників. Наразі, створено 29 комісій з розслідувань гострих  професійних захворювань,  до складу яких увійшли посадові особи Управління. Водночас,   формується склад ще 7 комісій щодо проведення аналогічних розслідувань. Під час з’ясування інформації про хворих медпрацівників було встановлено, що  4 працівника заразилися на COVID-19 у побуті. Тобто,  на час зараження вони  не надавали допомогу хворим на коронавірус в межах закладу охорони здоров’я або  перебували у відпустці.

Перший заступник начальника Управління наголосила на недопущення приховування зараження медичних працівників на коронавірусну інфекцію, а також зауважила на своєчасність направлення Повідомлення про нещасний випадок/ гостре професійне захворювання (отруєння) на виробництві до Управління Держпраці у Миколаївській області та дотримання вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджену постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337.

Учасників поінформували про телефон Гарячої лінії Держпраці створеної для медичних працівників, які захворіли на  COVID-19  та спеціально запроваджену  рубрику на сайті Управління  «Охорона праці медичних працівників».

Взявши слово, Леся Бугас повідомила, що у зв’язку із пандемією Урядом прийнято  нормативні документи, які регламентують алгоритм дій щодо профілактики COVID-19  та лікування хворих на коронавірус. Увагу учасників було зосереджено на засобах індивідуального захисту, передбачених зазначеними нормативними документами  для  організації надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу.

 Юлія Пономарьова акцентувала увагу на обов’язки комісії з розслідування та вимоги щодо складання акту, у якому визначається рішення комісії.

Представники охорони здоров`я розповіли про заходи, які реалізуються закладами охорони здоров’я щодо профілактики захворювання на коронавірусну інфекцію працівників, зокрема проводиться щоденний скринінг температури, інформування про поширення інфекції та захист від неї, організація виконання роботи обмеженою кількістю працівників, тощо.  Також зазначили, що особлива увага приділяється забезпеченості засобами індивідуального захисту  медичних працівників, дезінфекційних засобів.  Під час обговорення були надані відповіді на питання щодо  дотримання  прав працівників на відпустку, у тому числі без збереження заробітної плати,  організацію підвозу у період карантину тощо.

Наприкінці заходу учасників було закликано до соціальної відповідальності та подальшого вжиття заходів, спрямованих на збереження життя, здоров`я і працездатності медичних працівників у процесі трудової діяльності.