Безпека на робочому місці: причини дотримання умов карантину та рекомендації щодо протидії пандемії

22 травня 2020

Соціальна відповідальність за недопущення поширення пандемії лежить на кожному. Цей факт неможливо спростувати.

Підприємці, зважаючи на  власні наміри – не втрачати можливості ведення бізнесу, дотримуються поведінки відповідно до встановлених  санітарно-протиепідемічних правил і норм.

 Суб’єктам господарювання  доводиться вносити зміни у бізнес-процеси,  що  так необхідні у протидії пандемії. Зокрема навчати персонал працювати віддалено (комунікувати, приймати оплату, доставляти товари тощо),  забезпечувати організацію та контроль за реалізацією протиепідемічних заходів.

Наймані та самозайняті особи, усвідомлюючи відповідальність за збереження власного життя та здоров’я, економічну складову життєдіяльності, також обирають  дотримання умов карантину.

Варто зазначити, що  дія зовнішнього впливу на суб’єктів господарювання й людей праці (наприклад: на підприємця з боку конкурентів, суспільства, держави тощо, а на працездатну особу з боку роботодавця, інших людей щодо взятих зобов’язань) створює умови до дотримання вимог чинного законодавства, у тому числі щодо карантину,  та сприяє  розвитку гігієнічної культури.

Управління Держпраці у Миколаївській області в рамках заходів, направлених на забезпечення безпеки на робочому місці, закликає об’єднатися під девізом «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя»  та протистояти наслідкам пандемії, проявляючи  соціальну відповідальність.

Зважаючи на  поступове послаблення карантинних заходів в Україні та  запуск економіки, суб’єктам господарювання рекомендується дотримуватися рекомендації щодо протидії поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Сovid-19, та тимчасових рекомендації,  складених МОЗ України щодо організації протиепідемічних заходів під час надання послуг в умовах карантину.

Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів під час надання послуг в умовах карантину:

  • в перукарнях та салонах краси: https://bit.ly/3fxJbsc
  • при роботі закладів громадського харчування: https://bit.ly/2WKgAaJ
  • при торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами: https://bit.ly/2SM2Zyg
  • при здійсненні дозволених видів діяльності, які передбачають приймання відвідувачів в офісних приміщеннях: https://bit.ly/2WHGFqB
  • при наданні стоматологічної допомоги: https://bit.ly/2xNa1vo
  • у закладах стаціонарної психіатричної допомоги, медико-соціального та соціального захисту населення: https://bit.ly/35L2iKL