Раціоналізація режиму праці та відпочинку в спекотний період року на відкритих майданчиках та виробничих приміщеннях

16 червня 2020

Згідно даних гідрометеорологічної служби України в літні місяці опівдні спостерігається високий рівень температури повітря (30-40 0С).

Одним з основних засобів  профілактики запобігання  теплових ударів, перегрівання  і формування патологічних реакцій  при роботі в умовах спеки  відносяться  організаційні заходи щодо раціоналізації режиму праці і відпочинку.

У спекотну погоду, зокрема в південних регіонах країни, при роботі на відкритих майданчиках потрібно починати робочий день на 2-3 години раніше з тим, щоб не працювати з 11.00 до 16.00, коли сонце стоїть майже в зеніті та в його спектрі переважає інфрачервона частина, що  обумовлює нагріваючий ефект. Це питання повинно вирішуватись  адміністрацією підприємства при узгодженні з профспілками.

Доцільно раціоналізувати внутризмінну працю з тим, щоб працівник не менш 10-20% робочого часу був у змозі  відпочити в оптимальних умовах мікроклімату. Тривалість регламентованих перерв  повинна становити не менше  10% робочого часу на кожні 2 0С перевищення температури.

При поєднанні температури повітря, що перевищує допустимий рівень і відносної вологості, яка перевищує 75%, тривалість регламентованих перерв рекомендується встановлювати не мене 20% робочого часу.

У виробничих приміщеннях при інтенсивності  теплового випромінювання  понад 350  вт/м2  та  опромінення понад 25% поверхні тіла  тривалість різних періодів роботи не повинна перевищувати   20 хвилин з перервою в 8-10 хвилин  в оптимальних умовах мікроклімату. Сумарне опромінювання  упродовж  робочої зміни не повинно перевищувати  50% робочої зміни.

Для відпочинку на час регламентованих перерв, прийому їжі, має бути обладнане приміщення в робочій зоні з оптимальним мікрокліматом (кімнати, кабіни, бокси з кондиціонерами або обладнаними системами радіаційного охолодження) з метою профілактики перегрівань.