У Вознесенському відділені АТ «Миколаївгаз» обговорено умови набуття прав на експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки

27 липня 2020

У Вознесенську відбулася зустріч посадових осіб Управління Держпраці у Миколаївській області та  представників відділення  АТ «Миколаївгаз» щодо обговорення змін внесених у чинне законодавство у сфері охорони праці  у 2020 році.

Під час заходу  увагу було зосереджено навколо питань  експлуатації об’єктів та виконання робіт підвищеної небезпеки. Посадовими особами Управління  відмічено, що у 2020 році в Україні черговий раз розширено сферу застосування декларативного принципу.   У 2020 році скорочено перелік робіт підвищеної небезпеки, що потребують наявності дозволу, з 18 до 6 видів, перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, експлуатація (застосування) яких вимагає наявності дозволів, з 11 до 4 позицій. Водночас, перелік машин, механізмів, устаткування  підвищеної небезпеки, що експлуатуються (застосовуються) на підставі  декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці  змінився з 5 позицій 2019 року до 13 позицій 2020 року, перелік видів робіт підвищеної небезпеки – з  19 позицій до 27 позицій.

 Зазначені зміни відбулися внаслідок внесення зміни постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 № 207 (далі – Постанова №207) до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Постановою №207 встановлено, що дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, видані до внесення змін, є дійсними до закінчення строку їх дії.

Посадовцями роз’яснено, що у разі дотримання умов раніше виданого дозволу  Управління   Держпраці   у   Миколаївській  області зможе продовжити  дію документа, між тим лише в частині позицій, які вимагають отримання дозволу на той момент  чинне  законодавство. Щодо інших позиції, то суб’єкту господарювання необхідно буде скласти та зареєструвати в Управлінні Держпраці декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.

В рамках заходу окреслено об’єкти та роботи  підвищеної небезпеки Вознесенського відділення АТ «Миколаївгаз», визначено вимоги законодавчих та нормативно-правових актів у сфері охорони праці, яких необхідно дотримуватися  під час  їх експлуатації та виконання.