В ефірі UA:Миколаїв про скорочення працівників на підприємствах області та вимоги чинного законодавства щодо організації вивільнення персоналу

30 липня 2020

30 липня 2020 року у спецпроєкті Суспільного «Радіодень»  обговорювалася актуальна та болюча тема «Скорочення працівників у зв’язку  зі змінами в організації виробництва і праці».

На початку ефіру відзначено про те, що за даними Миколаївського обласного центру зайнятості в І півріччі 2020 року з підприємств області вивільнено майже 2500 працівників. У серпні 2020 року процедура скорочення торкнеться 80 осіб. Переважна більшість осіб, які отримали повідомлення про скорочення, це мешканці міста Миколаєва.

Радіоведуча Анжеліка Топчій та головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Миколаївській області   Олександр Шитик детально розібрали процедуру скорочення чисельності та штату працівників.

Під час ефіру Олександр Шитик акцентував увагу на  роль первинної профспілки у процесі відстоювання прав працівників під час вивільнення, категорії працівників, які мають переважне право залишитися на роботі.

Він також  зауважив, що працівників не пізніше ніж за два місяці мають персонально попередити про наступне вивільнення. При припиненні трудового договору з підстав змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Інспектор праці наголосив, що у день звільнення роботодавець має здійснити повний розрахунок з працівником, видати йому трудову книжку та копію наказу про звільнення з роботи. Копія наказу стане громадянину у пригоді у випадку прийняття рішення про звернення до центру зайнятості для отримання допомоги по безробіттю.

Серед іншого радіослухачам повідомили особливості скорочення державних службовців.

Детальніше дізнавайтеся в аудіоматеріалі.