У Миколаєві відбулось обговорення проблемних питань щодо проведення розслідувань гострих професійних захворювань медпрацівників на Covid-19

27 серпня 2020

У Миколаєві відбулась зустріч керівництва Управління Держпраці у Миколаївській області та Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області щодо обговорення проблемних питань, які виникають під час проведення розслідувань гострих професійних захворювань медпрацівників на Covid-19.

Під час зустрічі відзначено, що станом на 26 серпня 2020 випадки захворювання працівників на  Covid-19 зареєстровані в 33 закладах охорони здоров’я  Миколаївщини. Загалом захворіло 114 медпрацівника  області. Відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 17 квітня 2019 року №337, до Управління Держпраці надійшло 101 повідомлення від роботодавця. Щодо 94 випадків захворювань медпрацівників уже сформовані відповідні комісії з розслідувань.  Зокрема 1  захворювання медпрацівника  розслідувала спеціальна комісія з розслідування смертельного нещасного випадку, утворена відповідно до  наказу Управління Держпраці у Миколаївській області, 93 випадки – комісії, утворені наказами керівників закладів охорони здоров’я, до складу яких увійшли посадові особи відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці.

Комісіями завершено розслідування  52 випадків захворювань:  26 випадків – пов’язані з трудовою діяльністю працівників та 26 – непов’язані. Наразі тривають розслідування щодо 42 випадків захворювання медпрацівників.

Учасниками зустрічі відзначено такі проблемні питання, як відсутність досвіду голів комісій   стосовно проведення розслідувань гострих профзахворювань працівників, складання висновків лікарями-інфекціоністами, що долучаються до справи,  різної форми та змісту (у деяких випадках такі висновки не містять необхідної інформації) та інші.

Також, у процесі заходу зауважено на тривале оформлення справи закладами охорони здоров’я, зокрема складання  акту та тиражування матеріалів справи для усіх членів комісії, що у свою чергу  впливає на розбіжності статистичних даних щодо завершених справ.