Контроль за станом безпеки праці: суб’єктів господарювання Миколаївщини перевіряють з питань виконання раніше виданих приписів

17 вересня 2020

На ТОВ «Добрий смак» відбувся позаплановий захід контролю Управління Держпраці  у Миколаївській області з питань  виконання вимог раніше виданого припису у сфері охорони праці.

Виконання письмових  вимог – приписів – посадових осіб Управління Держпраці у Миколаївській області  є обов’язковою нормою. Припис винесений за результатами заходу контролю містить вимоги від виконання яких залежить безпека життя, здоров’я працівника та стан виробничого об’єкта. Напроти кожного пункту припису з описом порушення є посилання на пункти, статті, які порушено, позначення та назву нормативно-правового акта з охорони праці. Припис не передбачає застосування санкцій щодо суб’єкта господарювання. Він вказує на забезпечення виконання обов’язків роботодавця щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці на кожному робочому місці. Водночас  невиконання припису тягне за собою застосування штрафних санкцій до суб’єкта господарювання.

За результатами позапланової перевірки  посадовими особами виявлено, що роботодавець не виконав 19 з 39 пунктів припису, виданого за результатами  планової перевірки у червні 2020. Тож працівники продовжують ходити на роботу та наражати себе на небезпеку.

Зокрема, підприємством не виконані вимоги щодо обладнання  місцевими відсмоктувачами, аспіраційними та пилоуловлюючими пристроями машини та механізми, що є джерелами виділення пилу, газів, парів;  очищення повітря над робочими місцями біля розстійних шаф, хлібопекарних печей, сушарок, циркуляційних столів; відокремлення системи місцевих відсмоктувачів шкідливих речовин  від систем загальної витяжної вентиляції; здійснення контролю щодо стану повітряного середовища та рівнів шуму у виробничому приміщенні; інформування працівників про шкідливі умови праці під час прийняття на роботу тощо.

Відповідно до вимог чинного законодавства відносно директора підприємства складено Протокол про адміністративне правопорушення за статтею 1884 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зауважимо, що метою превентивної роботи та заходів контролю Управління Держпраці у Миколаївській області є прагнення до поліпшення дотримання трудових прав працівників, у тому числі на безпечні та здорові умови праці.