Управління Держпраці у Миколаївській області прикладає максимум зусиль у напрямку виправлення ситуації щодо зменшення заборгованості по заробітної плати

23 вересня 2020

Станом на 21 вересня 2020 року на Миколаївщині  налічується 37 підприємств, що мають заборгованість із заробітної плати, хоча ще на початку 2020 їх кількість  становила 42.

Причинами виникнення боргу перед працівниками стали:

  • несвоєчасні розрахунки замовників;
  • відсутність замовлень;
  • арешт банківських рахунків.

Серед підприємств-боржників є й такі, що вже пройшли процедуру ліквідації. Тож, борговими зобов’язаннями цих підприємств займаються голови ліквідаційних комісій.

Управління Держпраці у Миколаївській області не стоїть осторонь він проблем з якими стикнулися працівники підприємств-боржників. Керівникам підприємств-боржників надаються консультації щодо найбільш ефективних способів  додержання законодавства з питань праці, при цьому акцентується увага на пріоритет збереження штату працівників шляхом його оптимізації.

Інспекторами праці Управління Держпраці роз’яснюються  вимоги законодавства про працю щодо змін істотних умов праці працівників, надання відпусток без збереження заробітної плати, переважного права на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці тощо.

Шляхи прискорення погашення заборгованості по заробітній платі та недопущення її зростання у майбутньому розглядаються на засіданнях обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат при Миколаївській облдержадміністрації, на якій запрошуються уповноважені особи  підприємств-боржників.