День вчителя в умовах карантину

02 жовтня 2020

Щорічно у першу неділю жовтня своє  професійне свято відзначатимуть працівників освіти – День працівників освіти.

Між тим, найчастіше до цього дня вживається назва День вчителя. День вчителя в Україні вважають одним із найулюбленіших професійних свят, які відзначають не тільки освітяни, а й ті, хто працює в інших сферах.

В умовах пандемії  вчитель постає у якості першопрохідця у світ комп’ютерних технологій не лише для дітей, а й для їх батьків.

Безперечно, забезпечення якісної освіти для молоді є пріоритетним напрямком будь-якої громади. Адже, у процесі професійної діяльності вчитель передає:

  • культуру мислення;
  • культуру мовних засобів і способів формування та формулювання думки;
  • культуру педагогічного впливу, що викликає адекватну реакцію учня на відповідь;
  • культуру прогнозування реакції партнера зі спілкування; культура слухання;
  • культуру підтримання спілкування;
  • культуру виправлення помилкової дії.

Суспільство очікує від школи не лише статусу освітнього ресурсу, а й простору розвитку та співпраці, як всередині, так і стосовно  зовнішнього світу.

Сучасні умови пандемії вимагають в учасників освітнього процесу формування стресостійкості, готовності до раптової зміни умов навчання.   У навчальних закладах країни вживаються  заходи щодо створення максимально безпечного середовища  для працівників закладів і здобувачів освіти. Наприклад, розглядаються можливості щодо встановлення  різного часу початку та закінчення занять, перерв для різних класів і груп.

Режим роботи закладу освіти цієї осені може змінюватись  не один раз. Попри це, навіть в умовах карантину трудові права працівників освіти мають дотримуватися. Час за роботу понад нормою оплачуватися. Оповіщення про рішення щодо зміни режиму роботи  відбуватися оперативно.

Управління Держпраці у Миколаївській області вітає працівників освіти з професійним святом  та бажає освітянам,  щоб ваша професійна праця, організованість, відповідальність були гідно оцінені.