ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ СФЕР ТРАНСПОРТУ ТА КУР’ЄРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

04 листопада 2020

Управління Держпраці у Миколаївській області надає роз’яснення щодо застосування  вимог чинного законодавства про працю для суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сферах пасажирських та вантажних перевезень, кур’єрської  діяльності.

Вантажні та пасажирські автоперевезення — вагомий сегмент українського бізнесу. Транспортними послугами користуються практично всі галузі народного господарства і переважна більшість населення.

У сферах транспортних перевезень та кур’єрської  діяльності не можна встановити права власності на кінцевий результат роботи. Результат праці працівників зазначених сфер економічної діяльності  споживається в процесі її виконання.

Особи, які залучаються для виконання певних трудової функції в діяльності транспортного підприємства чи транспортного підрозділу суб’єкта господарювання, мають допускатися до роботи на підставі трудового договору. Адже під час трудової діяльності вони мають дотримуватися внутрішнього розпорядку підприємства, у тому числі визначеного графіку роботи. Будь-яка інша форма правовідносин між суб’єктом господарювання та працівником, у тому числі водієм, є недопустимою.

Так, статтею 21 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) визначено, що «трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін».

Відповідно до ст. 24 КЗпП України трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим:

1) при організованому наборі працівників;

2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я;

3) при укладенні контракту;

4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;

5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім (стаття 187 цього Кодексу);

6) при укладенні трудового договору з фізичною особою;

6-1) при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу;

7) в інших випадках, передбачених законодавством України.

Зазначаємо, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 № 413 повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за встановленою формою до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

засобами електронного зв’язку з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронних довірчих послуг;

на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Використання праці найманих осіб без укладеного трудового договору вважається грубим порушенням трудового законодавства, яке надалі тягне за собою низку проблем. Так, за використання праці працівників без оформлення трудових відносин передбачена адміністративна та фінансова відповідальність:

згідно із  частиною 3 статті 41 КУпАП  України  фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця, на умовах трудового договору (контракту) без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

згідно зі абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП України в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження;

вчинення порушення, передбаченого абзацом другим цієї частини, повторно протягом двох років з дня виявлення порушення – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Управління Держпраці у Миколаївській області закликає суб’єктів господарювання дослухатися до наданих порад та  належним чином оформлювати трудові відносини з працівниками.