Посадові особи Держпраці опрацювали нові підходи профілактики виробничого травматизму в будівельній сфері

26 листопада 2020

25 листопада 2020 року посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області разом з колегами з інших областей взяли участь в онлайн зустрічі, присвяченій  обговоренню підходів  профілактики виробничого травматизму в будівельної  галузі.

Ініціатор заходу: Державна служба України з питань праці.

Мета заходу: недопущення ситуацій, що призводять до нещасних випадків; підвищення культури охорони праці на будівельних майданчиках.

В рамках заходу розглянуто способи  донесення інформації до суб’єктів господарювання про заходи, завдяки яким  вдасться завадити виникненню  типових ситуацій виробничого травматизму, у тому числі під час виконання робіт на висоті, та ефективні засоби колективного та індивідуального захисту.

Зокрема відзначено, що виключення виробничих ризиків є найбажанішим кроком  у сфері охорони праці. Проте будівельний майданчик не є тим об’єктом, на якому   легко такого досягти. Безпека  праці у будівництві досягається перш за все завдяки інженерним  заходам. При цьому такі заходи мають бути вжиті своєчасно, а матеріальне оснащення засобів безпеки, засобів індивідуального захисту повинно  забезпечувати відвертання або зменшення дії шкідливих і небезпечних виробничих чинників.

За результатами обговорення прийнято рішення  акумулювати на сайті Держпраці інформацію про  причини нещасних випадків, які сталися у 2019, 2020 роках на підприємствах будівельної галузі країни, та про найкращі практики забезпечення охорони праці працівників. Зібрана інформація буде поширюватися посадовими особами територіальних органів Держпраці під час проведення превентивних заходів та доступна для вільного ознайомлення.