22 січня – День соборності України!

22 січня 2021

День Соборності України — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.

Цього дня також заведено згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 року — прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради, що проголошував незалежність Української Народної Республіки.

День соборності України — одне зі знакових свят українського державотворення після Дня незалежності України.

Головною традицією у День Соборності стало проведення  акції «Живий ланцюг».

У 2021 році традиції продовжують дотримуватися, проте, зважаючи на  умови карантину, акція проходить у новому вигляді – віртуальному. Зокрема Освітнім Центром Верховної Ради України запроваджено Всеукраїнську онлайн акцію «Ланцюг Соборності».

Умови акції передбачають, що кожен учасник зробить фото себе з українською національною символікою, тримаючи руки в сторони, та  надішле його організатору для формування загального колажу. Колаж зі всіма учасниками буде опублікований на офіційних сторінках у соціальних мережах Освітнього Центру Верховної Ради України та Верховної Ради України до Дня Соборності України.