Інформаційна довідка про результати роботи за 2020 рік з питань дотримання законодавства про працю

29 січня 2021

У 2020 році  посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області проведено 495 інспекційних відвідувань з питань додержання законодавства про працю, на усунення порушень посадовим особам цих суб’єктів  внесено 189 приписів, складено та передано до суду  69 протоколів за ч. 1 ст.41 КУпАП, 1 протокол за ч. 2 ст.41 КУпАП  та  16 протоколів за ч. 3 ст. 41 КУпАП, 5 протоколів за ст. 188-6 КУпАП,  винесено 5 постанов за ст.188-6 КУпАП  про накладання штрафу на суму 4,25 тис. грн., винесено 20 постанов про накладення штрафу уповноваженими  посадовими  особами  відповідно до ст. 265 КЗпП України на загальну суму 30676,38 тис. грн.

Контроль за додержанням роботодавцями норм законодавства щодо мінімальних гарантій в оплаті праці здійснювався шляхом проведення інспекційних відвідувань. За 2020 рік за результатами інспекційних відвідувань у 9 роботодавців встановлено факт недотримання останніми встановлених державних  мінімальних гарантій в оплаті праці.

Так, у 1 роботодавця встановлено факт недотримання встановлених державних  мінімальних гарантій в оплаті праці, а саме, на підприємстві не дотримано вимоги ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» (9 особам заробітна плата виплачена в розмірі менше за мінімальний), встановлено порушення вимог ч.1, 2 ст. 107 КЗпП України – робота 9 працівників у святковий день не оплачена у подвійному розмірі, та вимог ст. 33 Закону України «Про оплату праці» – не здійснено нарахування,  та виплата індексації заробітної плати 9 працівників, у 1 суб’єкта господарювання встановлено порушення вимог ст. 106 КЗпП України (11 працівникам робота в надурочний час не оплачена в подвійному розмірі), у 1 суб’єкта господарювання встановлені порушення вимог ст. 33 Закону України «Про оплату праці» – не здійснено нарахування та виплата індексації заробітної плати у 3 працівників  та ч.1 ст.83 КЗпП України (не здійснена виплата грошової компенсації за всі не використані ним дні щорічної відпустки) відносно 4 осіб, також у 6 суб’єктів господарювання встановлено порушення вимог ч.1 ст.83 КЗпП України (не здійснена виплата грошової компенсації за всі не використані ним дні щорічної відпустки) відносно 7 осіб.

За підсумками проведених інспекційних відвідувань внесено 9 приписів щодо усунення виявлених порушень в частині недотримання роботодавцями встановлених державних  мінімальних гарантій в оплаті праці, складено і передано до суду 8 протоколів за ч. 1 ст. 41 КУпАП.

Під час проведених інспекційних відвідувань фахівцями Управління  Держпраці виявлено 33 роботодавця,  які використовували найману працю без належного оформлення,  зокрема, 21 роботодавець, використовував найману працю без укладання трудових договорів та 12 роботодавців, які використовували найману працю на підставі цивільних договорів, що мають ознаки трудових договорів.

За результатами вищезазначених інспекційних відвідувань інспекторами праці виявлено 193 особи, які виконували роботу без оформлення трудових відносин в порядку, передбаченому чинним законодавством. Також в ході проведених інспекційних відвідувань інспекторами праці Управління виявлено 43 працівника, з якими укладено (оформлено) трудовий договір, але останні допущені до роботи без повідомлення до територіального органу ДФС.

За результатами інспекційних відвідувань  на усунення порушень внесено 38 приписів, складено 16 протоколів за ч. 3 ст. 41 КУпАП, винесено 12 постанов про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами відповідно  до абз. 2 ч. 2  ст. 265 КЗпП України на суму 30445,77 тис. грн.

Крім того, Управлінням Держпраці у Миколаївській області проведено 17 інспекційних відвідувань підприємств,  які мають  або мали заборгованість із виплати заробітної плати.

На усунення встановлених порушень внесено 17 приписів, складено 8 протоколів  про адміністративне правопорушення за ч. 1, 2  ст. 41 КУпАП та 3 протоколи  за  ст. 188-6 КУпАП, винесено  3 постанови  за ст.188-6 КУпАП  про накладання штрафу на загальну  суму 2550 грн.