Посадові особи Управління Держпраці допомогли звільненим працівникам відстояти право на отримання допомоги по безробіттю

04 березня 2021

Двоє чоловіків Арбузинського району працювали за трудовим договором, були звільнені, а коли звернулися до центру зайнятості  із заявами про надання статусу безробітного та призначення  допомоги по безробіттю з’ясувалося, що в державних реєстрах відсутня інформація про перебування осіб в трудових відносинах з підприємством.

Зазначена інформація щодо можливих порушень законодавства про працю надійшла до Управління Держпраці у Миколаївській області від Миколаївського обласного центру зайнятості.

Обставини справи незвичні. Як з’ясувалося колишні працівники працювали на підприємстві більше одного року, отримували заробітну плату, при звільненні роботодавець провів повний розрахунок та  виплатив всі суми, що  належали працівникам. Трудові книжки осіб містили записи про прийом на роботу  та звільнення з роботи.

Намагаючись розібратися, що стало причиною того, що звільнені працівники не можуть реалізувати своє  трудове право на отримання статусу безробітного та   відповідної допомоги по безробіттю, Управління Держпраці у Миколаївській області звернулося з листом до роботодавця. Зокрема, у суб’єкта господарювання  було запрошено інформацію про правовідносини, які існували між підприємством та особами, та відповідні копії документів, що засвідчують належним чином оформлені правовідносини з працівниками.

За результатами опрацювання отриманих документів та  проведених перемовин з представниками підприємства інспектори праці з’ясували, що причиною всьому стали     помилки у  звітах, які підприємство подавало до Пенсійного фонду.

Наразі суб’єкт господарювання вжив заходів до виправлення допущених помилок – склав необхідні коригуючі звіти та здійснив відповідні перерахування. Тож, колишні працівники незабаром зможуть реалізувати свої права на зайнятість – отримувати відповідну допомогу по безробіттю  та скористатися повним  пакетом послуг  центру зайнятості.