Посадові особи Управління Держпраці висловили свою позицію щодо експлуатаційної відповідальності сторін за дотримання вимог безпеки внутрішньобудинкових систем газопостачання

17 березня 2021

У населених пунктах Миколаївщини проходять наради  з головами правлінь ОСББ, ЖБК, управителями житлових будинків з розгляду питань щодо укладання акту розмежування балансової належності,  експлуатаційної відповідальності сторін відносно  внутрішньобудинкових систем газопостачання.

Мета заходів: запобігання аварійним ситуаціям, пов’язаним з використанням газу у побуті, створення в області безпечних умов для забезпечення споживачів природним газом.

Так, під час наради в м.Вознесенськ наголошувалося, що вже не перший рік залишається не вирішеним питання щодо розмежування балансової належності та встановлення зони експлуатаційної відповідальності за багатьма житловими будинками міста, до яких постачається газ.

Сергій Джігімон, начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Миколаївській області, відзначив, що від якості та своєчасності проведення технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання залежить безпека людей. Кожен розуміє, що аварії, пов’язані з використанням  газу у побуті, про які засоби масової інформації інформують  все частіше, стаються у зв’язку з неналежним ставленням до дотримання вимог безпеки.  Забезпечити дотримання вимог Правил безпеки систем газопостачання може лише спеціалізована організація. Переважна більшість споживачів  розуміє, що безпека вимагає фінансових та фізичних витрат.

Учасники наради підкреслювали, що одною з перепон у досягненні консенсусу в питанні укладання угоди про проведення технічного обслуговування та поточного ремонту між спеціалізованою організацією, такою як АТ «Миколаївгаз», та компанією з обслуговування будинками є комунальна послуга з постачання та розподілу газу, що надається виключно на підставі індивідуальних договорів зі споживачами. Зокрема, представники ОСББ та ЖБК вважають, що акти розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності щодо внутрішньобудинкових систем газопостачання, які є частиною договору розподілу природного газу, мають укладатися не з суб’єктом господарювання, який  надає послуги з утримання багатоквартирного будинку, а з кожним споживачем окремо.

За результатами заходу були сформовані  пропозиції шляхів розв’язання проблеми, які будуть враховані  головами правлінь ОСББ та ЖБК у подальшій в роботі.