Інспектори праці Управління Держпраці виявили підприємця з Миколаєва, який використовував незадекларовану працю 12 осіб

18 березня 2021

На Миколаївщині тривають заходи щодо протидії використання незадекларованої праці. Так, під час інспекційного відвідування у фізичної-особи підприємця, що здійснює господарську діяльність з роздрібної торгівлі пивом, винними виробами через мережу магазинів у місті Миколаєві, виявлено факти використання праці 12 осіб без укладеного трудового договору.

Зокрема, для виконання однакових трудових функцій – притаманних професії продавець продовольчих товарів –  підприємець використовував працю осіб, з якими були укладені трудові та цивільно-правові угоди про надання послуг з продажу/реалізації товарів.

Варто зазначити, що всі зайняті на об’єктах особи  дотримуються змінного  режиму роботи, що забезпечує  безперебійну роботу торгових об’єктів.  Між тим, особи, які працюють за цивільно-правовими договорами, хоча й систематично виконують  трудові  функції в межах діяльності підприємця, не мають жодних трудових гарантій.

Працюючи за цивільно-правовими договорами, особи позбавлені права на охорону праці, соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності, відпустку.

Інспекторами праці Управління Держпраці  внесено припис підприємцю з вимогами щодо забезпечення належного оформлення трудових відносин з працівниками та попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Також уповноваженою посадовою особою Управління розглядатиметься питання про можливе притягнення підприємця до фінансової відповідальності.