Управління Держпраці в співпраці з соціальними партнерами відстоюють засади подолання незадекларованої праці в територіальній громаді Нового Бугу

19 березня 2021

У Новому бузі відбулася зустріч інспектора праці Управління Держпраці у Миколаївській області Дмитра Куруча з особами, які розв’язують питання щодо подальшої трудової діяльності. Захід відбувся на базі Новобузької філії Миколаївського обласного центру зайнятості.

Обговорюючи ситуацію на ринку праці, учасники відзначили схильність роботодавця встановлювати власні  вимоги щодо  трудової діяльності працівника, зокрема умов поведінки, виконання роботи тощо.

Інспектор праці пояснив, що роботодавець має право вимагати від працівника дотримуватися певних умов лише у разі укладання з ним  трудового договору. Під час працевлаштування сторони узгоджують усі умови трудового договору. Авжеж  умови  договору про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.

Учасникам зустрічі зауважено, що роботодавець встановлює  умови прийнятні для сталого розвитку бізнесу. Водночас наймані особи мають розуміти, що для них  прийнятними є лише умови офіційного працевлаштування. Адже лише вони дають право на соціальні трудові гарантії та можливість накопичення  страхового стажу для призначення  пенсійного забезпечення.

Присутні на зустрічі отримали буклети Управління Держпраці з інформацією про порядок укладання трудового договору,  документи, які має надавати працівник та які заборонено вимагати роботодавцю під час працевлаштування.

Захід проведено в рамках реалізації  Плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці в Миколаївській області  на 2021 рік.