Безпека систем газопостачання: посадові особи Управління Держпраці обговорили з представниками АТ «Миколаївгаз» заходи щодо забезпечення експлуатаційної безпеки газорегуляторних установок

09 квітня 2021

08 квітня 2021 року відбувся семінар-практикум  щодо організації безпечної експлуатації газорегуляторних установок для представників АТ «Миколаївгаз».

Ініціатор заходу: Управління Держпраці у Миколаївській області.

Начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Миколаївській області Сергій Джігімон зауважив, що на підприємстві, що обслуговує системи газопостачання, має бути розроблена інструкція, яка уточнює порядок підготовки та безпечного проведення газонебезпечних робіт відповідно до конкретних виробничих умов. Усі газонебезпечні роботи мають здійснюватися на підставі нарядів-допусків.

Так, з метою контролю технічного стану газорегуляторних пунктів виконують планові  огляди, ремонти та технічне обслуговування. Технічне обслуговування газорегуляторного устаткування  здійснюється відповідно до вимог  заводу-виготовлювача регуляторів тиску, запобіжних клапанів, телемеханічних пристроїв не вимагає проведення технічного обслуговування в інші терміни. При виявленні порушень режимів газопостачання або наявності аварійних ситуацій слід негайно повідомити аварійно-диспетчерську службу та вжити заходів згідно з планом ліквідації аварійних ситуацій.

Посадовець підкреслив, що до виконання газонебезпечних робіт допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли медичне опосвідчення, навчені безпечним методам роботи, застосуванню засобів індивідуального захисту, правилам надання першої медичної допомоги постраждалим і пройшли перевірку знань у встановленому порядку.

Наприкінці заходу представникам АТ «Миколаївгаз» було повідомлено про девіз, під яким у 2021 році реалізуються заходи з нагоди Дня охорони праці,  рекомендовано запровадити проведення на підприємстві власних заходів з цього приводу, під час яких опрацювати події, які призвели до аварії  на газорозподільній станції у м.Харкові у жовтні 2020 року.