Інспектор праці Управління Держпраці розповів мешканцям Кривоозерської громади про ризики неофіційного працевлаштування за кордоном

13 квітня 2021

Для деяких людей робота за кордоном – єдиний  варіант працевлаштування за достойні (на їх думку) гроші. Попит на робочу силу за кордоном особливо  в період проведення  весняно-польових робіт дуже високий. Тож, аби застерегти  мешканців  Кривоозерської громади від ризиків неофіційної трудової зайнятості за кордоном в Кривоозерській районній філії Миколаївського обласного центру відбувся семінар, доповідачем на який був запрошений інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області Сергій Бучко.

Інспектор  праці наголосив, що надійний роботодавець не стане брати людей на роботу без офіційного оформлення. Згода людини  на працю за усною домовленістю як в країні, так і за її межами позбавляє людину не лише  трудових прав, а й правового захисту. Так, працюючи без трудового договору, особи наражають себе на ризик залишитися без заробітної плати.

Увагу присутніх було зосереджено на посередництві з питань працевлаштування за кордоном. Зокрема зауважено, що інформацію про суб’єкта господарювання – посередника необхідно перевірити  на сайті Мінекономіки на предмет наявності ліцензії.  Шахрайство у ніші послуг з посередництва дуже поширене явище.

Присутні на зустрічі отримали настанови щодо умов, які мають зазначатися у  проєкті трудового договору з закордонним роботодавцем, та буклети Управління Держпраці з інформацією про порядок укладання трудового договору з роботодавцями України.